Calendar creștin ortodox luni, 16 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți astăzi. Rugăciunea de astăzi

,
Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit (stânga), sărbătorit astăzi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Luni, 16 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți mai mulți sfinți.


In articol:

Luni, 16 mai 2022 sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit și Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

Sfântul Teodor cel Sfințit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare.

S-a născut și a crescut păgân în Tebaida de Sus, potrivit crestinortodox.ro. La vârsta de 14 ani a părăsit casa părinților și a mers la mânăstirea Sfântului Pahomie. Mai tarziu s-au călugărit atât mama lui, cât și fratele lui. După moartea Sfântului Pahomie, Teodor a fost ridicat de către obște stareț al tuturor sfintelor mânăstiri întemeiate de către starețul său. Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut la cele veșnice pe 16 mai 367.

Troparul Sfântului Cuvios Teodor cel Sfinţit

Glasul 1

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Teodor; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Cine au fost Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfântul Cuvios Sila  s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana, notează sursa citată. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com.

Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Cuvios Paisie  s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie. Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan  s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul, care a fost sărbătorit ieri.

Citeste si: Calendar creștin ortodox vineri, 13 mai 2022. Ce sfântă e sărbătorită azi! E dezlegare la pește

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum au ajuns romii în principatele române. Statistic, ei sunt mult mai numeroşi decât în orice ţară

Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Rușii au luat la rând un alt oraș din Ucraina: bombardamente intense în Slovyansk/ Video

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox miercuri, 11 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți! Azi e dezlegare la pește!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies