Duminică, 15 mai 2022 sărbătorim doi sfinți. Este sărbătoare cu cruce neagră. Iată ce rugăciune trebuie să spui azi.
In articol:
- Rugăciune către Sfântul Pahomie cel Mare
- Cine a fost Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
Duminică, 15 mai 2022 îi sărbătorim pe Sfântul Pahomie cel Mare și pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, fostul mitropolit al Moldovei.
Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), informează crestinortodox.ro. Ca soldat a luptat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxentiu.
Pahomie a primit Botezul și s-a retras în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon. După zece ani în care a trăit extrem de modest, cu hrană puțină, a ajuns în Tabenisi, acolo unde un înger i s-a înfățișat înainte, îmbrăcat în rasa de schimonah și i-a dăruit o tăbliță pe care se afla înscrisă pravila unei mânăstiri cu viața de obște.
Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mânăstire chiar în Tabenisi. A zidit multe chilii, și prin lucrarea Sfântului Duh ele au ajuns să fie locuite de monahi.
Numărul monahilor a crescut, iar Pahomie a fost nevoit să mai întemeieze alte șase mânăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns aproape la 7.000. Dacă Sfântul Antonie cel Mare este socotit a fi întemeietorul vieții pustnice, Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieții mânăstirești de obște, notează sursa citată.
Sfântul Pahomie a trecut la cele veșnice în al 55-lea an al vieții sale. A fost îngropat în mânăstirea ctitorită de el.
Rugăciune către Sfântul Pahomie cel Mare
Preafericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui.
Cine a fost Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
Sfântul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă din Bucovina, notează sursa citată. Crescând în spiritul credinței, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală.
Sfântul Ierarh Iacob Putneanul
[Sursa foto: doxologia.ro]
Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).
Citeste si: Calendar creștin ortodox vineri, 13 mai 2022. Ce sfântă e sărbătorită azi! E dezlegare la pește