Calendar creștin ortodox duminică, 15 mai 2022. Doi sfinți, sărbătoriți. Rugăciunea de azi

,
Sfântul Pahomie cel Mare

Sfântul Pahomie cel Mare

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Duminică, 15 mai 2022 sărbătorim doi sfinți. Este sărbătoare cu cruce neagră. Iată ce rugăciune trebuie să spui azi.


In articol:

Duminică, 15 mai 2022 îi sărbătorim pe Sfântul Pahomie cel Mare și pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, fostul mitropolit al Moldovei.

Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), informează crestinortodox.ro. Ca soldat a luptat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxentiu.

În vremea aceea era păgân.

Pahomie a primit Botezul și s-a retras în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon. După zece ani în care a trăit extrem de modest, cu hrană puțină, a ajuns în Tabenisi, acolo unde un înger i s-a înfățișat înainte, îmbrăcat în rasa de schimonah și i-a dăruit o tăbliță pe care se afla înscrisă pravila unei mânăstiri cu viața de obște.

Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mânăstire chiar în Tabenisi. A zidit multe chilii, și prin lucrarea Sfântului Duh ele au ajuns să fie locuite de monahi.

Numărul monahilor a crescut, iar Pahomie a fost nevoit să mai întemeieze alte șase mânăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns  aproape la 7.000. Dacă Sfântul Antonie cel Mare este socotit a fi întemeietorul vieții pustnice, Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieții mânăstirești de obște, notează sursa citată.

Sfântul Pahomie a trecut la cele veșnice în al 55-lea an al vieții sale. A fost îngropat în mânăstirea ctitorită de el.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Rugăciune către Sfântul Pahomie cel Mare

Preafericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui.

Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.

Cine a fost Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Sfântul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă din Bucovina, notează sursa citată. Crescând în spiritul credinței, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală.

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).

 

 

Citeste si: Calendar creștin ortodox vineri, 13 mai 2022. Ce sfântă e sărbătorită azi! E dezlegare la pește

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum a fost descoperită balada „Mioriţa”. Exilul poetului Alecu Russo şi dedesubturile întregii poveşti

Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Rusia lovește cu rachete de înaltă precizie o locație din vestul Ucrainei, principala zonă de aprovizionare cu armament occidental

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox miercuri, 11 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți! Azi e dezlegare la pește!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies