Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

,
Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Joi, 12 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorit un mare sfânt, care a pătimit mult pentru credința în Hristos.


In articol:

Joi, 12 mai 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Valahul, care a trăit în secolul al XVII-lea.

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644 din părinți creștini. La vârsta de 15 ani a ajuns rob în Imperiul Otoman.

Pe drumul spre Constantinopol un păgân a pus ochii pe el și l-a cumpărat cu gândul de a-l sodomiza, relatează crestinortodox.ro. "Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!", i-a spus păgânul. "Ba stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!", i-a răspuns tânărul Ioan.

Ioan l-a omorât pe cel care voia să îl sodomizeze, apărându-și demnitatea și curăția. Agarenii, păzitorii robilor, au aflat că Ioan și-a ucis stăpânul, așa că l-au legat în lanțuri și l-au dus legat spre Constantinopol. Aici a fost dat în stăpânirea femeii celui ucis.

Femeia a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a promis acestuia că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat. După doi ani de refuz, Ioan Valahul a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță. A fost supus la mai multe chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat la data de 12 mai 1662.

Sfântul Ioan Valahul s-a alăturat, astfel, pe 12 mai 1662 numeroșilor martiri care și-au pierdut viața pentru că nu au renunțat la credința în Hristos. Ioan Valahul s-a urcat la Domnul și a devenit sfânt pentru credința lui.

Sfinții Mucenici Ioan Valahul și Halvard Norvegianul

Sfinții Mucenici Ioan Valahul și Halvard Norvegianul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Marți, 10 mai 2022 îl sărbătorim pe un mare sfânt Apostol! Rugăciunea pentru fericire în căsnicie pe care trebuie să o spui astăzi!

Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul 4

Astăzi duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor, şi cu bucurie strigă: Veniţi, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii...

Arătatu-s-a nouă astăzi, cel preaînfrumuseţat cu curăţia, tânărul ostaş al Mântuitorului, luminând pe toţi cei ce strigă: Bucură-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!

Citeste si: Calendar creștin ortodox miercuri, 11 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți! Azi e dezlegare la pește!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un avion a zburat fix pe deasupra oamenilor. Privitorii, la doar câţiva metri de aeronavă în momentul aterizării pe un aeroport din Grecia VIDEO

Marți, 10 mai 2022 îl sărbătorim pe un mare sfânt Apostol! Rugăciunea pentru fericire în căsnicie pe care trebuie să o spui astăzi!

Accident grav pe drumul dintre Orșova și Lugoj: Au fost implicate un TIR și un microbuz, cinci persoane încarcerate

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox marți, 10 mai 2022. Un mare Sfânt Apostol, sărbătorit astăzi! O parte din moaștele lui se află în București

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies