Calendar creștin-ortodox 25 iunie 2022: Cum a devenit o fiică de senator sfântă muceniță! O sărbătorim azi! E dezlegare la pește

,
Sfânta Muceniță Fevronia

Sfânta Muceniță Fevronia

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sâmbătă, 25 iunie 2022 o sărbătorim în calendarul creștin-ortodox pe o sfântă muceniță. Azi e, totodată, dezlegare la pește.


In articol:

Astăzi e sărbătorită Sfânta Muceniță Fevronia, care era fiica unui senator român. A primit cununa muceniciei pentru că într-o perioadă de persecuții asupra creștinilor a refuzat să renunțe la credința în Hristos.

Ne aflăm în plin Post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar astăzi e zi de dezlegare la pește.

Cine a fost Sfânta Muceniță Fevronia 

Sfânta Fevronia a fost fiica unui senator roman. S-a călugărit de tânără într-o mânăstire din cetatea Nisibi, informează crestinortodox.ro.

Sfânta Fevronia a fost obligată de Silenius, un persecutor al creștinilor, să lepede credința în Hristos și să se căsătorească cu el. Fevronia a refuzat, iar Silenius a ordonat să fie supusă la multe chinuri: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. Din viața sa am aflat că după trecerea ei la cele veșnice Sfânta Muceniță Fevronia s-a arătat în ziua prăznuirii sale în mijlocul surorilor din mânăstire.

Stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Nimeni nu se putea atinge de sfântă atunci când se arăta în chip minunat maicilor.

După moartea Sfintei Fevronia diavolul a intrat în Silenius. Din cauza prezenței demonului în el, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit.

Sfânta Fevronia

Sfânta Fevronia

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 22 iunie 2022. Sărbătorim doi mari sfinți! Cine sunt aceștia. Rugăciunea de miercuri

Troparul Sfintei Mucenițe Fevronia

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Fevronia

Glasul 6

Ceea ce eşti folositoare...

Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Muceniţa Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; căci dulceaţa dragostei Tale a întraripat sufletul meu cu nădejdea şi frumuseţea milostivirii Tale, a îndulcit inima mea, ca să beau paharul pătimirii după Tine; ca să mă numesc şi vrednică a dănţui în cămară împreună cu fecioarele cele înţelepte. Pentru aceasta, preacuvioasă răbdătoare de chinuri, cinstind nevoinţele ostenelilor tale, te rugăm pe tine, roagă-te să nu ni se închidă şi nouă uşile cămării.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 23 iunie 2022: Sfânta Muceniță sărbătorită astăzi. E dezlegare la ulei și vin!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

Cea mai puternică rugăciune care se spune de Sânziene 2022. Îi apară pe credincioși de rele și aduce noroc

Franța începe vaccinarea contra variolei maimuței: 'În comunitatea gay există o realitate a întâlnirilor ușoare'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin-ortodox 22 iunie 2022. Sărbătorim doi mari sfinți! Cine sunt aceștia. Rugăciunea de miercuri

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies