Calendar creștin-ortodox 22 iunie 2022. Sărbătorim doi mari sfinți! Cine sunt aceștia. Rugăciunea de miercuri

,
Rugăciune

Rugăciunea de miercuri

[Sursa foto: pexels.com]

Miercuri, 22 iunie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E zi de post.

Miercuri, 22 iunie 2022 îi sărbătorim pe Sfântul Grigorie Dascălul și Sfântul Mucenic Eusebie.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, pe care îl sărbătorim astăzi, a fost Mitropolitul Țării Românești. S-a născut în București în anul 1765. A ajuns la Colegiul "Sfântul Sava", unde a studiat limbile clasice: latina și greaca, precum și teologie, gramatică și alte științe, informează crestinortodox.ro. Se spune despre el că a fost cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenți la acel moment la "Sfântul Sava".

A intrat în monahism la Mânăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.

A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006 de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Moaștele sale se află la Mânăstirea Căldărușani din județul Ilfov. 

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox 20 iunie 2022. Luni începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Când au credincioșii dezlegare la pește

Sfântul Mucenic Eusebie  s-a afirmat mai ales ca apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene, notează sursa citată. Sfântul Mucenic Eusebie, în calitate de Episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, atunci când creștinii au suferit noi persecuții, Sfântul Eusebie și-a dezbrăcat veșmintele arhierești, înlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat simplu, cutreierând astfel Siria, Fenicia și Palestina. În tot acest timp, Sfântul Eusebie a cercetat situația creștinilor și a bisericilor. A hirotonit preoți, diaconi, citeți, iar în unele locuri a sfințit ierarhi.

În anul 361, după moartea lui Iulian Apostatul, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia împotriva ereziei ariene. Sinodul s-a ținut în vremea domniei împaratului lovian. După moartea acestuia a urcat pe tron Valens, iar prigoanele împotriva Bisericii au izbucnit din nou.

În timpul domniei acestuia, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfântul Eusebie în Tracia.

Urmând la tron Gratian, persecuțiile asupra creștinilor au încetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemați din exil. În timp ce se afla în cetatea Doliche spre a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă. Sfântul Eusebie s-a mutat la Domnul în anul 379.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 21 iunie 2022. Ce sfânt e sărbătorit. E dezlegare la pește! Rugăciunea pe care trebuie să o spui astăzi!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Calendar creștin ortodox 20 iunie 2022. Luni începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Când au credincioșii dezlegare la pește

Marele test pentru Predoiu - Noile legi ale justiției, în plenul CSM pentru cel mai important aviz

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox 19 iunie 2022. Duminică se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel. Ce mare apostol este sărbătorit

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies