Bulgaria adoptă moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar de Finanțe

,
Euro

Bulgaria adoptă moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar de Finanțe

[Sursa foto: PixaBay]

Bulgaria urmează să adopte moneda euro de la 1 ianuarie 2024, potrivit deciziei Guvernului, au transmis vicepremierul și ministrul de Finanțe, Assen Vassilev, și ministrul Inovării, Daniel Lorer.


In articol:

Bulgaria urmează să adopte moneda euro de la 1 ianuarie 2022, anunță vicepremierul și ministrul de Finanțe, Assen Vassilev, și ministrul Inovării, Daniel Lorer. 

Planul pentru trecerea la zona euro rămâne la fel cu cel anunțat de ministerul de Finanţe și Banca Națională a Bulgariei în iunie 2021.

Se permite adoptarea euro fără o perioadă de tranziție.

Bulgaria trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2024

euro

Bulgaria trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2024

[Sursa foto: PixaBay]

„Există două sau trei termene limită în acest plan, dar nimic nu s-a schimbat din 30 iunie 2021. Toți cetățenii, nu doar parlamentarii, au la dispoziție aproape un an să se familiarizeze cu planul”, a precizat Asen Vassilev.

Citeste si: Explicația pentru comportamentul lui Vladimir Putin! De ce ar încearca să-și ascundă problemele de sănătate: „Nu mai are încotro, lumea va afla de boala lui”

„În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este sprijinită de toată lumea, la partea tehnică lucrează Ministerul de Finanţe şi toţi factorii implicaţi” a precizat şi Daniel Lorer, care le-a solicitat politicienilor să accelereze adoptarea planului final.

Bulgaria este cea mai puțin datornică țară față de Uniunea Europeană

Bulgaria își dorește ca aderarea la zona euro să meargă cu o viteză cu care va reduce decalajul care o separă de ţările bogate din Occident.

Cea mai puțin datornică față de Uniunea Europeană, Bulgaria se încadrează în criteriile nominale pentru aderarea la moneda unică, excepție făcând inflația, care este în creştere din cauza preţurilor mari la energie.

Citeste si: După Polonia, Gazprom oprește furnizarea gazelor și în Bulgaria. Ambele țări au impus sancțiuni Rusiei și nu au vrut să plătească gazul rusesc în ruble

Totuși, pentru a putea adera cu succes la zona euro, Bulgaria trebuie să convingă restul statelor membre că este serioasă cu privire la oprirea corupţiei şi, de asemenea, să îi convingă pe bulgari că trecerea la euro nu va duce la o altă explozie de prețuri.

Ultima extindere a zonei euro a fost făcută în 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Chiar dacă toate statele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, nu multe țări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. 

 

Citește-ne pe

Citește și:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

Care sunt actele necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023. Iată când încep înscrierile în 2022

Rusia scormonește pușcăriile pentru a continua lupta în Ucraina - Mulți își riscă viața pentru a obține libertatea

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Pensionare 2022: Limita de vârstă pentru pensionare în 2022. Cum poți să ieși la pensie anul acesta

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies