Care sunt actele necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023. Iată când încep înscrierile în 2022

,
actele inscriere la gradinita 2022-2023

Ministerul Educației a anunțat că înscrierea la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 începe în luna mai

[Sursa foto: pexels]

Ministerul Educației a anunțat când încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță în 2022. Iată ce acte sunt necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023, dar și ce informații ar trebui să știe părinții.


In articol:

În luna mai 2022 au loc înscrierile și reînscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023. Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat printr-un comunicat de presă informațiile referitoare la înscrierea în învățământul preșcolar, în anul școlar 2022-2023.

Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023 și cum trebuie să procedeze părinții.

Actele necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023

Părinții care vor să își înscrie copiii la grădiniță în anul școlar 2022-2023 trebuie să depună un dosar cu mai multe acte. Înainte de a depune dosarul cu acte, părinții pot comunica unității de învățământ și prin email, telefon sau fax datele referitoare la solicitant sau datele privind copilul, acestea fiind necesare pentru a se realiza planificarea pentru depunerea dosarelor. Dacă aceste informații pot fi transmise și de la distanță, actele necesare pentru înscrierea la grădiniță 2022-2023 trebuie depuse personal la secretariatul unității de învățământ.

Iată ce aceste sunt necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023:

  • cererea de înscriere generată de SIIIR;
  • copie certificat de naștere copil;
  • copie C.I. părinte/ tutore/ reprezentant legal;
  • hotărâri judecătorești (doar dacă este cazul);
  • declarația-acord de înscriere la unitatea solicitată (conform celor 3 opțiuni) semnată de ambii părinți/tutore/reprezentant legal;
  • fișa medicală potrivit reglementarilor în vigoare, eliberată de medicul de familie (se depune la momentul începerii anului școlar);
  • adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale venitului familial (pentru grădinițele cu program prelungit şi săptămânal).

Depunerea dosarelor cu acte necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023 se va desfășura pe baza planificării făcute la nivelul fiecărei unități de învățământ. Aceasta va fi postată la avizierul unității de învățământ, dar și pe site-ul acesteia, acolo unde este cazul.

actele inscriere la gradinita in 2022-2023

Dosarele cu acte pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023 se depun la sediul unității de învățământ

[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Schimbări majore pentru elevi. Cum se vor lua vacanțele în 2023! Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

 

În ce perioadă îți poți înscrie copilul la grădiniță

Pe site-ul oficial, Ministerul Educației a anunțat perioada în care părinții își pot înscrie sau reînscrie copiii la grădiniță. Astfel, există două etape, după cum urmează:

  • reînscrierea copiilor care frecventează respectiva unitate de învățământ preșcolar în acest an școlar și care urmează să o frecventeze și în anul școlar 2022-2023
  • înscrierea copiilor nou-veniți

Conform informațiilor oficiale, reînscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 vor începe pe data de 16 mai 2022. Astfel, dacă copiii au mers la o anumită grădiniță și părinții vor ca în anul școlar viitor să urmeze aceeași instituție de învățământ, începând cu data de 16 mai 2022 pot solicita acest lucru.

Înscrierile la grădiniță pentru copiii nou-veniți se vor face începând cu data de 30 mai 2022. 

Autoritățile au menționat că fiecare grădiniță își va stabili programul reînscrierilor și înscrierilor, acesta urmând să fie afișat într-un loc cât mai vizibil, astfel încât părinții să poată avea acces la el. Dacă există un site al grădiniței, atunci programul va fi afișat și online.

Autoritățile au menționat că acolo unde numărul cererilor de înscriere va fi mai mare decât cel al locurilor disponibile, unitatea de învățământ va aplica mai multe criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, după cum urmează:

„Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:
- unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii
părinți);
- unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

- unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;
- unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de consiliul de administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar județean/al municipiului București până la data de 27 mai 2022. Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale menționate anterior. ”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Educației.

Citeste si: Înscrieri grădiniță 2022. Când se fac înscrierile și reînscrierile la grădiniță anul acesta. Anunțul făcut de Minsterul Educației

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Calendar BACALAUREAT 2022. Care este programul probelor și cum arată modelele de subiecte

Procesul care bate și cele mai tari bancuri: Un indian s-a judecat 22 de ani cu căile ferate pentru 25 de cenți

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Program Bacalaureat 2022. Cum arată noua structura a anului școlar 2021 – 2022

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies