Avertizare Meteo: Furtuna Mathis va lovi Europa cu vânturi puternice și ploi abundente. Cum va fi afectată România?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 31 dec 2023, 02:00

Furtuna Mathis va lovi Europa cu vânturi puternice și ploi abundente.

Sursa: https://pixabay.com/

Fenomene meteo rare vor fi semnalate în Vestul și Centrul Europei, odată cu apariția furtunii Mathis.

Vineri, 31 martie, furtuna Mathis, va lovi Europa și se vor semnala vânturi puternice și ploi abundente, mai ales în partea de vest și în centrul Europei. Iată cum va fi afectată România de acest fenomen.

Furtuna Mathis este așteptată în Europa de vineri, 31 martie

Meteorologii anunță că furtuna Mathis loveşte Europa, mai exact de vineri, 31 martie, statele europene vor tranzita o scurtă perioadă de instabilitate atmosferică.

Citește și: Prognoza meteo ANM sâmbătă, 1 aprilie 2023. Va ploua în majoritatea regiunilor din țară și se vor semnala descărcări electrice

În Peninsula Iberică și sudul Franței, temperaturile ating valori neobișnuită, autoritățile declanșând numeroase alerte de incendii. În Franța au fost raportate nouă stații cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și alte 28 de stații cu 29 de grade Celsius.

 O avertizare de cod galben de vreme pentru vânt a fost emisă pentru anumite părți din sudul Țării Galilor până vineri, 31 martie, la prânz.

Astfel, zonele care vor fi lovite de furtuna Mathis sunt: sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția, nordul Italiei. Acolo sunt așteptate rafale de vânt de peste 100 km/h.

Ce temperaturi se înregistrează în anumite zone din Europa?

În Portugalia, șase stații din Portugalia au înregistrat valori record de peste 30C (record termic zilnic), pentru această perioadă.

În Franța s-au înregistrat următoarele temperaturi: 30,8°C – Franța, Navarrenx; 30,4°C – Franța, Orthez; 30,1°C – Franța, Mont-de-Marsan.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În Spania sunt: 37,7°C – Insulele Canare – La Aldea de San Nicolás (Gran Canaria) La 20 de stații meteo s-au înregistrat recorduri termice de peste 30 de grade.

În sudul Europei şi în zonele învecinate bazinului nordic al Mării Baltice  vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil şi doar izolat precipitații slabe. În rest, vor fi înnorări şi, pe arii relativ extinse, se vor semnala precipitații sub formă de ploaie, lapoviță sau ninsoare.

De asemenea, ploile vor avea şi caracter de aversă cu descărcări electrice, iar, local, cantitățile de apă vor putea fi însemnate.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în vest, centru şi sud, cu viteze mai mari în extremitatea de vest a Europei.

Temperaturile vor fi mai ridicate, față de intervalul precedent, în partea central-estică şi în sudul continentului, iar în rest nu se vor modifica semnificativ.

Citește și: ANM a anunțat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Când se va încălzi și cum va fi vremea de Paște în acest an

Cum este afectată România de furtuna Mathis?

La noi în țară vineri, se așteaptă ca procesul de încălzire a vremii să continue, temperaturile maxime ar putea să ajungă chiar și la 20 de grade Celsius, iar cele minime, din noaptea de vineri spre sâmbătă, se vor încadra între 2 și 10 grade Celsius. Totodată, și precipitațiile vor fi prezente în toate regiunile, local în sudul teritoriului și pe arii extinse în rest, pe alocuri ploile vor fi chiar moderate cantitativ, iar izolat se vor acumula 15-20 de litri pe metru pătrat.

La altitudini mari, în zona montană, vor fi precipitații mixte, iar intensificările vântului vor fi prezente tot la munte, dar și izolat în zonele mai joase, în centrul și sudul teritoriului, informează ANM.

Sursă: evz.ro