Avertizare ANM! Cod galben de vânt puternic în nouă judeţe

Autor: Marina Ionescu
Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu puțin timp mai multe avertizări de cod galben pentru mai multe județe din țară!

Meteorologii au emis duminică mai multe avertizări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile pentru nouă judeţe. P

Rafalele de vânt vor depăşi 100 de kilometri la oră în zonele montane înalte din mai multe judeţe, pentru care meteorologii au emis, duminică dimineaţă, avertizări cod galben.

Cod galben de vânt puternic

Potrivit ANM, în zonele înalte din judeţele Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Sibiu se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze ce vor depăşi la rafală 90…100 km/h. 

 

Codul galben vizează altitudinile mai mari de 1.800 de metri şi este valabil până la ora 12.00. Pe crestele montane, vântul va spulbera zăpada.   

De asemenea, este cod galben în Caraş-Severin şi în localităţile Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Roşia, Turnu Roşu şi Boiţa din judeţul Sibiu.  Aici, rafalele de vânt vor depăşi 55 – 65 de kilometri la oră.   În plus, în judeţul Harghita este cod galben de ceaţă, până la ora 9.00,

vizibilitatea fiind redusă în unele locuri sub 50 de metri.   

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sunt vizate îndeosebi localităţile Miercurea Ciuc, Topliţa, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaş, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârţa, Siculeni, Mihăileni, Tomeşti, Gălăuţaş, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dăneşti, Subcetate, Mădăraş, Tuşnad, Sântimbru, Voşlăbeni, Cozmeni, Leliceni,

Păuleni-Ciuc şi Racu. În judeţul Harghita este cod galben de ceaţă.

Prognoza meteo duminică

Duminică, vremea va fi în continuare mult mai caldă decât în mod obişnuit la începutul lunii ianuarie; temperaturile maxime se vor încadra între 5 şi 14 grade, iar cele minime, mai ridicate decât în nopţile precedente, vor fi cuprinse între 1 şi 9 grade.

Cerul va avea înnorări mai persistente în sud-vest, în est şi în zonele deluroase din sud, unde ploile vor fi frecvente şi local moderate cantitativ.

În restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi local va ploua în general slab.

Citeste si: Alertă ANM! Cod portocaliu de viscol şi ninsoare în mai multe judeţe

La munte vor fi precipitaţii mixte, iar în prima parte a intervalului, la peste 1700 m, vor predomina ninsorile; mai ales în masivele sudice şi sud-vestice se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate.

Vântul va sufla tare la începutul zilei în zona montană înaltă, în special în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind şi spulberând zãpada; în restul teritoriului vântul va fi slab şi moderat, cu intensificări în sudul Banatului şi izolat şi trecător în celelalte regiuni. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief din est, sud şi centru, local se va forma ceaţă.