Autoritățile avertizează: „Atenție la mesajele sau comentariile primite pe Instagram!” Cum încearcă atacatorii să obțină accesul la datele personale?

,
CERT-RO, anunț important pentru persoanele care au cont de instagram
CERT-RO, anunț important pentru persoanele care au cont de instagram[Sursa foto: Unsplash]

Specialiștii de la CERT-RO atrag atenția asupra unei înșelătorii practicate în mediul online, mai exact pe instagram. La ce mesaje ar trebui să fie atenți utilizatorii?


In articol:

Instagram este platforma folosită de o mulțime de români, acesta fiind motivul pentru care atacatorii încearcă să se folosească de ea pentru a obține informații personale despre utilizatori. Ce mesaje ar trebui ignorate în perioada următoare? Reprezentanții Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au făcut un anunț important pentru toți românii. 

Ce să faci pentru a-ți proteja datele personale pe instagram? Mesajele pe care nu ar trebui să le deschizi

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) anunță o nouă modalitate prin care atacatorii încearcă să obțină acces la datele personale ale românilor, inclusiv la datele financiare.

CERT-RO a postat un mesaj pe contul personal de facebook prin care a anunțat că pe instagram circulă un mesaj prin care utilizatorii sunt îndemnați să își valideze datele personale, aceștia fiind amenințați cu închiderea contului în caz contrar. Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția românilor să nu comunice astfel de informații personale, având în vedere că este vorba doar despre o tentativă de phishing. 

„Atenție la mesajele sau comentariile primite pe Instagram. În unele cazuri, acestea vin din partea unor conturi controlate de atacatori și au scopul de a vă determina să le transmiteți (involuntar) date personale, date financiare sau de autentificare.

În acest caz, atacatorii pretind a fi Centrul de Suport Instagram și amenință cu închiderea contului, dacă datele nu vor fi validate în 24 de ore accesând un anumit link.

Deși pe această rețea socială link-urile sunt inaccesibile direct, utilizatorii primesc și indicații despre cum pot totuși accesa acel URL.

Este evident o tentativă de phishing.”, a anunțat Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), prin intermediul unei postări pe Facebook. 

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția asupra acestui mesaj trims pe instagram
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția asupra acestui mesaj trims pe instagram[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: 3 moduri de identificare a unei adrese de email false

Atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente în ultima perioadă, atacatorii încercând să obțină informații valoroase prin intermediul aplicațiilor folosite în mod frecvent de români.

Dacă acum mesajele circulă pe instagram, în urmă cu mai multe săptămâni acestea erau trimise pe WhatsApp sau chiar pe telefonul mobil, ca mesaj text. 

Oamenii sunt îndemnați să nu acceseze niciun fel de link și să nu ofere date confidențiale nimănui, aceasta fiind cea mai sigură modalitate prin care își pot proteja datele personale. 

Citeste si: Anunț pentru toți românii care au card bancar! Rămâi fără bani în cont

 

Citește-ne pe
Citește și:

Schimbare majoră pentru toţi utilizatorii Facebook! Ce se intamplă cu reţeaua de socializare

Teoria lui Adrian Năstase: Care este adevărata miză a întâlnirii Vladimir Putin - Joe Biden / VIDEO

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

Ce rețele de socializare mai există, în afară de Facebook

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane. Ce schimbări sunt anunțate în 2021?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies