Au uitat de Boboteaza! Iata cum s-a impartit apa sfintita

Ce nu face credinciosul pentru o sticla de agheasma? Sta la coada cu orele, da din coate, se impinge si uita de cele sfinte si de aproapele sau.

Coate si pumni, ce mai - un adevarat razboi pentru apa sfintita! Dar nu pentru ca nu ar fi fost pentru toata lumea! Pur si simplu, oamenii au uitat de pioşenie si de  rabdarea propovaduita la fiecare slujba si s-au grabit sa fie printre primii care pun mana pe apa.

O mare de maini ridicate spre cer! Umar langa umar, au asteptat oamenii apa sfintita a Bobotezei la Iasi. Ce buluc si ce inghesuiala a fost cand preotii au inceput sa imparta sticlele. De  parca seceta ar fi lovit Pamantul si aceasta ar fi fost singura sansa de supravietuire- sa ia putina apa sfintita. Si pentru unii chiar a fost lupta pentru supravietuire. O batrana aproape ca a ramas fara aer, in timp ce se lupta din rasputeri sa se faca vazuta in fata celor care imparteau sticle cu agheasma. Cu sacosele au carat unii credinciosi "prada".

Ca sa-si sfinteasca asa cum se cuvine casele si masinile. Nerabdare mare si la Sibiu! Sute de maini intinse peste gardurile puse de jandarmi asteptau frematand sa atinga apa sfintita. Pentru multi nu a mai contat cui au impartit coate si pumni si pe cine au impins atat timp cat au pus mana pe mult ravnita apa sfintita. Un domn si-a pierdut echilibrul in imbulzeala. Si aproape ca a fost calcat in picioare de multimea bigota!

Imagini care ilustreaza haosul sunt si din Baia Mare. Nici aici oamenii nu au mai avut rabdare. Ati putea crede ca preotii au fost zgarciti si ca au sfintit doar cativa litri de apa si de aceea tot bulucul. In realitate, butoaie pline, cu mii de litri ii asteptau pe credinciosi.

La Constanta, aceeasi situatie. La fel si in Galati. Traditia s-a respectat pana la capat, insa. Zeci de oameni au sarit in apa rece ca sa prinda crucea. Un ritual care le asigura temerarilor noroc. Printre ei, s-a aflat si Ion Netcu, galateanul in varsta de 63 de ani, care sare in fiecare an in Dunare, de Boboteaza.

Chiar daca medicii nu l-au lasat sa inoate in apa rece, Ion Netcu s-a incapatanat si a sarit si anul acesta. Pentru a douazeci si patra oara! Sarbatorile de iarna inca nu s-au incheiat. Maine urmeaza Sfantul Ion. O nou prilej de petrecere.
##VIDEO96954##

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate