Haine toxice, imbracamintea care ne imbolnaveste!

Haina il face pe om dintotdeauna, dar il si imbolnaveste. Fie ca le cumparam din dorinta de a fi bine imbracati si la moda, fie ca dam banii pe ele pentru ca avem absoluta nevoie, pana la urma hainele sunt o investitie pentru fiecare dintre noi.

“Nu stii niciodata exact ce contin. Sunt foarte multe substante toxice, chimice, care pot dauna organismului”, spune Mariana Vamesu, reprezentanta INCDTP (Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – n.r.).

Cum au ajuns aceste substante chimice extrem de periculoase inclusiv in hainele pe care le purtam in fiecare zi? Ei bine, este efectul globalizarii...magazinele mici trebuie sa lupte cu marile branduri, asa ca pretul dicteaza tot. In lipsa unei legislatii clare care sa impuna analize de laborator, producatorii au ajuns sa ne vanda haine de o calitate indoilenica si mai grav, toxice!

Din nefericire pentru noi, marfa de calitate de aici ia calea strainatatii si nu ajunge in marile magazine, acolo de unde se imbraca romanul de rand.

Poliester, nailon, sau elastan...intr-un cuvant, plastic. Asta primim atunci cand credem ca am facut o afacere buna si ne imbracam din magazine cu preturi reduse. Mai grav este ca aceste chimicale prezente in tesatura hainelor pot modifica sistemul hormonal, ADN-ul uman si pot cauza chiar si cancer, explica specialistii.

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Textile si Pielarie este singurul loc din tara unde se poate testa compozitia fibroasa a materialelor. Dintre sutele de probe analizate de inginerii chimisti, formaldehida s-a regasit in aproape toate obiectele vestimentare, ne spune Mariana Vamesu, inginer chimist.

“Aceasta substanta (formaldehida n.r.) s-a regasit pe majoritatea produselor, nu exista o anume gama de imbracaminte in care ea exista ci poate fi regasita in toate textilele care sunt vopsite … tricouri, costume, halate (…) Folmaldehida provine din tratarea materialelor textile cu produse care le confera character nesifonabil sau din procesele de vopsire care contin rasini pe baza de formol raspunzatoare de eliberarea acestei formaldehide. Cel mai rau este la cazurile severe aceasta poate conduce pana la cancer pulmonar”, spune aceasta.

Cum au ajuns hainele sa ne imbolnaveasca aflam de la chimisti, medici si reprezentantii Green Peace in Romania, sambata, de la ora 17:15, la “Asta-i Romania!”, cu Mihai Ghita.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setări confidențialitate