Aplicația prin care polițiștii află pe loc dacă o mașină nu are RCA. Șoferii riscă amenzi de până la 2000 de lei

,
Aplicație RCA Poliția Română

Aplicație RCA Poliția Română

[Sursa foto: instagram]

Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care mașinile care nu au RCA sunt detectate pe loc de către polițiști. Acest lucru le va aduce șoferilor fără RCA amenzi de până la 2000 de lei.


In articol:

Poliția Română  testează o nouă aplicație de mobil, dezvoltată de către Biroul Asigurărilor Auto (BAAR), prin care ar putea afla într-o fracțiune de secundă dacă o mașină este asigurată RCA sau nu.

Șoferii care nu au încheiat polița RCA riscă amenzi de până la 2000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. 

Citeste si: Noul program RABLA 2022: Primești bani fără să-ți cumperi mașină

Noua aplicație prin care polițiștii află imediat dacă o mașină are RCA 

Noua aplicație, dezvoltată de către Biroul Asigurărilor Auto, le va permite polițiștilor să afle în doar câteva fracțiuni de secundă dacă o mașină are sau nu asigurare RCA. 

Potrivit președintelui Biroului Asigurărilor Auto, Mădălin Roșu, cu ajutorul acestei aplicații de mobil, polițiștii ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. 

Această aplicație prin care polițiștii vor putea afla în numai câteva secunde dacă o mașină este sau nu asigurată RCA este interconectată cu baza de date AIDA și va fi disponibilă doar pentru Poliție. 

Citeste si: Mare atenție, șoferi! Românii care au polițe de asigurare RCA la City Insurance și care expiră miercuri trebuie să ceară altă asigurare, altfel riscă amenzi de peste 1.000 de lei

Conform datelor transmise de ASF și MAI, parcul auto din România avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul anului trecut, dar nu toate aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA.

În aceeași perioadă de referință, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament.

Aplicație nouă RCA Poliția Română. Amenzi pentru șoferi

Aplicație nouă RCA Poliția Română. Amenzi pentru șoferi

[Sursa foto: unsplash]

Cum funcționează noua aplicație care arată dacă o mașină are sau nu asigurare RCA 

Președintele Biroului Asigurărilor Auto, Mădălin Roșu, a explicat pentru hotnews.ro cum funcționează noua aplicație de mobil care le va permite polițiștilor să afle în doar câteva secunde dacă o mașină are sau asigurare RCA. 

 

Cum funcționează aplicația prin care polițiștii află imediat dacă o mașină are asigurare RCA 

„Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu.

Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu- e în vederea înmatriculării- și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect.

Se lucrează în prezent și la capacitatea de a filma a aplicației.  În momentul de față aplicația permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a explicat, Mădălin Roșu, președintele BAAR cum funcționează aplicația prin care polițiștii află imediat dacă o mașină are asigurare RCA sau nu. 

Citeste si: Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” din 2022 au fost lansate! Care sunt noile modificari

Când va începe Poliția Română să folosească noua aplicație 

Referitor la momentul când va începe Poliția Română să folosească noua aplicație de mobil prin care află imediat dacă o mașină are sau nu asigurare RCA, președintele Biroului Asigurărilor Auto, Mădălin Roșu, a declarat că estimează că noua aplicație pentru RCA va putea fi folosită de către polițiști chiar din acest an. 

Acesta a a declarat că aplicația în sine este interconectată cu baza de date AIDA și va fi disponibilă doar pentru Poliție.

„Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.

Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație.”, a mai spus președintele BAAR. 

Ce riscă șoferii care nu au asigurare RCA 

Șoferii care vor fi prinși cu ajutorul acestei noi aplicații prin care polițiștii află imediat dacă o mașină are asigurare RCA sau nu, riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

 sursă: hotnews.ro

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Profesoara care a creat un Silicon Valey în Prahova. Foştii ei elevi lucrează la marile companii IT din lume

Titularizare 2022: Când are loc proba scrisă și ce note trebuie să obțină profesorii pentru a se putea titulariza în 2022

Coreea de Nord susține că a identificat sursa focarului de COVID: 'lucruri străine' în apropierea graniței cu Coreea de Sud

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Controale ANPC la un mare mall din Capitală: 10 magazine, închise temporar. Ce nereguli au descoperit inspectorii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies