Anunțul momentului pentru pensionari! Cine va primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2022

,
pensie

Cine va primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Guvernul anunţă creşterea pensiilor cu 10% de la 1 ianuarie 2022. Cine va primi mai mulți bani?


In articol:

Vești bune pentru pensionari! De la 1 ianuarie 2022, există șanse ca 1,8 milioane de români să aibă pensii mai mari cu 10%. Proiectul care vine cu această propunere a fost deja depus la Senat de către Violeta Alexandru.

talon pensie

Noile prevederi privind legea pensiei

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Reguli PENSIE ANTICIPATĂ 2021. În ce condiţii poți beneficia de pensia anticipată

Cine va primi pensii mai mari de la 1 ianuarie 2022

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a depus un nou proiect ce vizează modificarea legii pensiilor.   Astfel, este vizat calculul pensiei în care trebuie luat în considerare toate veniturile pentru care s-au plătit contribuţii, nu doar sporurile permanente, conform adevărul.ro.

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Cine urmează să rămână fără pensie specială? Guvernul vrea să facă ordine în sistem

„Este o risipă de timp şi de bani atât pentru-pensionari cât şi pentru casele de pensii. care trebuie să se apere în instanţă, nevoite fiind să respecte legislaţia în vigoare. De la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 şi până în prezent, au fost înregistrate peste 250.000 de procese în instanţă (conform site-ului www.rolii.ro) pentru recalcularea pensiilor sau contestarea deciziilor de pensionare, aflate în diferite stadii de judecată -fond sau apel. în cazul statului, cheltuielile pentru asistenţa juridică în aceste procese au ajuns, de exemplu în anul 2020, la peste 15 milioane de lei la care se adaugă cheltuielile implicate pentru recalcularea pensiilor în cazul proceselor câştigate”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Noile prevederi privind legea pensiei

Noua propunere legislativă inițiată de Violeta Alexandru prevede:

"Reglementarea acordării dreptului la pensie de urmaş pentru soţul supravieţuitor şi în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puţin 1 an, prin aplicarea unei penalităţi de 0,58% pentru fiecare lună, respectiv de 7,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus faţă de 10 ani. Se asigură astfel acordarea acestui drept şi persoanelor care au mai puţin de 10 de căsătorie, întrucât perioada căsătoriei nu ar trebui să constituie un factor care să blocheze acordarea unui drept recunoscut altor persoane/pensionari.

A doua situaţie pe care propunerea legislativă o îndreaptă este legată de luarea în considerare la calculul anilor lucraţi în grupe de muncă în condiţii deosebite/grupa l/condiţii speciale şi a perioadei de timp fracţionate – luni, zile (în prezent, se iau în considerare numai anii întregi lucraţi), caz în care se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporţional cu timpul lucrat. Perioadele de lucru fracţionate trebuie să fie luate în considerare la calcul stagiului de cotizare realizat în grupe de muncă în condiţii deosebite/condiţii speciale. Este timp muncit la fel cum este şi timpul muncit în ani întregi.

Nu în cele din urmă, situaţia hotărârilor în instanţă – care dau dreptate pensionarilor în sensul în care obligă casele de pensii să ia în considerare toate veniturile pentru care s-a plătit contribuţia la asigurările sociale, pentru perioadele anterioare datei de 1.04.2001 (nu doar sporurile cu caracter permanent cum este prevăzut în legea nr. 263/2010) – impune o rezolvare cât mai urgentă."

Proiectul propus de Violeta Alexandru pentru modificarea legii pensiilor visează cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat generat de o posibilă creştere a numărului de persoane care vor fi eligibile la plata pensiei de urmaş, faţă de situaţia actuală.

Conform raportului emis de către Casa Naţională de Pensii Publice, numărul pensionarilor a scăzut în acest an faţă de anul precedent cu aproape 25.000 de oameni.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

Anunțul momentului despre recalcularea pensiilor! Cine va primi și cine nu va primi o mărire de pensie? Iată anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu

Reacția ONU, după apelul lui Zelenski privind excluderea Rusiei: 'Toate deciziile de acest gen trec prin Consiliul de Securitate'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Cât de mult vor crește pensiile după recalculare? Anunț de ultim moment

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies