Ce se întâmplă dacă ții prea multe aparate electronice în priză. Toți românii trebui să afle asta

,
Ce se întâmplă cu persoanele care țin prea multe aparate electronice în priză

Ce se întâmplă cu persoanele care țin prea multe aparate electronice în priză

[Sursa foto: PixaBay]

Prea multe electrocasnice conectate la priză în același timp măresc consumul de energie depășind limita prevăzută de contract, iar acest lucru poate avea repercusiuni grave din punct de vedere al siguranței locuitorilor. Iată ce trebuie să faci pentru a nu fi debranșat de la curent dacă ții prea multe aparate în priză.


In articol:

În prezent România se confruntă cu scumpiri mari în diferite domenii de interes, printre care se numără și utilitățile locuinței personale.

Din cauza majorării tarifelor la energia electrică, mulți români se lovesc de un impas în ceea ce privește plata facturilor, iar cei ce nu reușesc să-și achite la timp datoriile riscă debranșarea de la curentul electric.

Totuși, nu doar persoanele care nu își plătesc la timp facturile la curent riscă debranșarea, ci și cele care lasă în priză prea multe aparate electronice. Astfel, consumatorii casnici care dețin un număr mare de electrocasnice care funcționează concomitent riscă să fie deconectați de la curentul electric de către furnizor.

Legătura dintre aparatele lăsate în priză și debranșarea de la curent

Puterea avizată de consum reprezintă valoarea maximă de energie electrică pe care un client are voie să o consume într-un minut. Valoarea maximă a puterii prevăzute în contractul cu furnizorul de energie depinde de tipul locuinței, astfel încât pentru un apartament din București aceasta este de maxim 6 Kw, iar pentru o casă poate ajunge și la 10 Kw pe minut.

Prin ținerea în folosință a mai multor aparate casnice, puterea de consum depășește valoarea avizată în contract. Spre exemplu, dacă într-o locuință funcționează simultan un frigider, un boiler electric, o mașină de spălat rufe, un televizor,  un aspirator și un fier de călcat, puterea avizată este depășită cu mult, consumul ajungând la peste 15 – 20 Kw.

Ce se întâmplă cu persoanele care țin prea multe aparate electronice în priză

Electrocasnice folosite simultan

[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: ANRE a făcut anunțul! Ce trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe la energie. Specialiștii au explicat pas cu pas

Contoarele inteligente instalate în locuințe pot măsura nivelul de consum, permițând depășirea valorii

cu maxim 10 – 20%. În cazul în care aceasta depășește procentajul, contorul oprește automat curentul în casă, cu scopul de a evita supraîncălzirea aparatelor electronice și a prizelor. Pentru a putea reporni energia electrică, persoana în cauză trebuie să scoată din priză câteva electrocasnice pentru a nu mai depăși valoarea avizată, iar apoi poate reconecta manual curentul electric.

Ce trebuie să faci pentru a putea ține mai multe electrocasnice în priză

Persoanele care au nevoie să folosească mai multe aparate electronice în mod simultan sunt nevoite să apeleze la anumite soluții pentru a evita debranșarea de la curent. Cea mai simplă și cea mai utilă este creșterea valorii puterii avizate, prin înnoirea contractului cu furnizorul de energie și modificarea valorii maxime ce poate să fie atinsă.

Pentru a putea face acest lucru, proprietarul este nevoit să completeze o cerere de majorare a puterii consumului și să o trimită către furnizorul său de energie electrică. Cererea poate fi completată atât de mână, cât și online, pentru a putea face procesul mai simplu pentru consumatori. Pe lângă completare este nevoie și de achitarea unei taxe aferente, care diferă de la un furnizor la altul, dar care se învârte aproximativ în jurul a 150 de lei.

În mod normal, procesul de modificare al puterii este unul simplu și rapid, și se poate face chiar de la distanță, din sediul companiei furnizoare. Dacă în general acest procedeu durează undeva la 2 – 3 zile lucrătoare, în unele cazuri unde sunt necesare modificări suplimentare la instalație, procesul de majorare al puterii poate dura chiar și două, trei luni de la momentul completării cererii.

Ce se întâmplă cu persoanele care țin prea multe aparate electronice în priză

Contor electric inteligent

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum reduci factura la curentul electric. Un obiect din casă trebuie scos din priză pe timpul nopții

Ce riscă persoanele care modifică singuri puterea avizată

Mulți români aleg să modifice singuri puterea avizată de consum pentru a putea consuma mai mult curent și pentru a evita plata serviciilor aferente. Pe lângă faptul că acest lucru este ilegal și poate avea repercusiuni grave din punct de vedere legal, cel mai important lucru este că acest proces poate pune siguranța locuitorilor imobilului în pericol.

Contorul inteligent este construit astfel încât să măsoare exact energia electrică consumată și puterea acestuia, astfel încât să poată evita supraîncălzirea aparatelor. În cazul în care o persoană modifică siguranța locuinței pentru a putea consuma mai multă energie, fără a înlocui contractul cu furnizorul, apare riscul uriaș de supraîncălzire, implicit începerea unor incendii și explozii ce pot afecta atât locuitorii casei, cât și celelalte persoane din proximitatea acestora. Pentru a evita acest lucru, companiile au început verificarea contoarelor în câteva județe ale țării pentru a evita posibile dezastre.

„Dacă cineva declară 10 și consumă 15, pot fi incendii și comunitatea sa aibă probleme. Am început cu limitările Ilfov și Giurgiu”, a declarat directorul de regiune al E-Distribuție Muntenia, Alin Crăciunescu.

 

Sursă: stirileprotv.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

Condiții compensare facturi 2022. Cine sunt clienții care nu vor beneficia de un preț mai mic la energie electrică și gaze naturale

Șofer STB: am ieșit pe traseu, în huiduielile colegilor mei. M-au scos cu jandarmii din garaj

ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care Armata rusă va intra în forţă în ţara vecină cu noi

Polițistul care a lovit cele două fetițe pe trecerea de pietoni avea permisul de conducere emis în Marea Britanie. Cine este, de fapt, bărbatul care a provocat accidentul

Premiile Oscar 2022 vor avea o gazdă pentru prima dată în trei ani! Iată despre cine este vorba

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies