Condiții compensare facturi 2022. Cine sunt clienții care nu vor beneficia de un preț mai mic la energie electrică și gaze naturale

,
Condiții compensare facturi 2022

Condiții pentru a beneficia de măsurile de plafonare și compensare a facturilor de gaze naturale

 

[Sursa foto: unsplash]

Românii sunt interesați de condițiile pe care ar trebui să le îndeplinescă pentru a beneficia de compesarea facturilor la energie electrică și gaze naturale în 2022, în contextul în care prețurile au crescut semnificativ. Cine poate beneficia de aceste măsuri?


In articol:

Pentru a beneficia de măsurile de plafonare și compensare a facturilor de gaze naturale, consumatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții impuse de stat.

Astfel, un număr semnificativ de persoane nu au fost eligibile, astfel că au fost nevoite să plătească facturile întregi.

Condiții pentru a beneficia de măsurile de plafonare și compensare a facturilor de gaze naturale. Cine nu va plăti facturi mai mici?

În România, prețurile la gaze naturale și energie electrică au explodat în ultimele luni, acestea fiind determinate de mecanisemele de piață. Majoritatea consumatorilor, indiferent că este vorba despre cei casnici sau despre cei non-casnici, au întâmpinat dificultăți în plata facturilor, unele dintre ele depășind cu mult consumul real. În acest context, autoritățile au introdus o serie de măsuri de plafonare și compensare a facturilor de gaze naturale care să vină în sprijinul celor afectați de creșterea prețurilor. Cu toate acestea, nu toți clienții pot beneficia de ele. ENGIE România a făcut o serie de precizări în legătură cu acest subiect.

Furnizorul a explicat că din 1.742.544 de facturi emise clienților casnici pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie, doar pentru 946.772 de facturi au fost aplicate măsurile de plafonare și compensare. În cazul celorlalte facturi, compania a precizat că nu au fost întrunite condițiile de eligibilitate impuse de lege.

Consumatorii care nu îndeplinesc aceste condiții nu vor putea beneficia de compesarea facturilor la gaze naturale în 2022, potrivit informațiilor oficiale.

Condiții compensare facturi 2022

Cei care nu sunt eligibili nu vor plăti facturi mai mici la gaze naturale

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Ce trebuie să știe clienții casnici care riscă să fie debranșați de la curent

Ce trebuie să facă cei care vor să plătească facturi mai mici la gaze naturale?

Pentru a beneficia de schema de ajutor propusă de stat, consumatorii casnici trebuie, în primul rând, să fie persoane fizice. Pentru clienții non-casnici este nevoie de completarea unei cereri și de prezentarea unei declarații pe proprie răspundere prin care clientul să declare că apariține categoriei din care fac parte IMM-urile și microîntreprinderile pentru a beneficia de plafonare și compensare a

facturilor de gaze naturale.

Pentru compensarea facturilor la gaze naturale, consumatorii trebuie să se încadreze în anumite limitele de consum, după cum urmează: 

  • noiembrie- 1.649,05 kWh;
  • decembrie- 2.405,61 kWh;
  • ianuarie- 2.762,51 kWh;
  • februarie- 2.512,56 kWh;
  • martie- 2.330,27 kWh.

Practic, limita maximă de consum este 1.000 de m 3  pentru cele 5 luni. Pentru a se asigura că se încadrează în aceste limite, consumatorii ar trebui să verifice în mod constant contoarele și să transmită indexul lunar.  

Condiții compensare facturi 2022

Românii sunt sfătuiți să transmită lunar indexul la energie electrică și gaze naturale 

[Sursa foto: unsplash]

 

Cum își poate da seama o persoană dacă factura pe care a primit-o este fără compensare?

În momentul în care primesc facturile, românii trebuie să fie atenți la câteva detalii pentru a-și da seama dacă acestora le-au fost aplicate măsurile de plafonare și compensare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că pe fiecare factură ar trebui să existe o rubrică dedicată plafonării și compensării, astfel că acolo unde lipsește, fie factura a fost calculată greșit, fie costul este prea mic pentru a fi compensată.

  „În factura care vine fiecăruia acasă există o rubrică de plafonare, există o rubrică de compensare. Dacă acele rubrici nu sunt, dacă nu există rubrici pentru plafonare și compensare, înseamnă că ori e greșită factura, ori prețul e suficient de jos, sub acele prețuri minime, acolo nu ai ce compensa. Nu vor fi multe cazuri din ianuarie. Evident, dacă vine următoarea factură, și aceea nerefăcută, eu cred că până la urmă se poate merge la retragerea licenței acelui furnizor care nu respectă legea, pentru că nu poți să te joci cu oamenii”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citeste si: Facturile la curent l-a adus la disperare pe un bărbat din Gorj! A vrut să se sinucidă: „Nu mai am nicio susținere, nimic”

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

ANRE a făcut anunțul! Ce trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe la energie. Specialiștii au explicat pas cu pas

Halep, după meciul cu Kovinici: Sunt foarte mulţumită de modul în care am jucat şi abia aştept următorul meci

TOTI CHIRIASII si cei din GAZDA sunt VIZATI! POLITIA a facut ANUNTUL, se va ramane fara BULETINE

Noi măsuri de ajutor pentru românii afectați de creșterea facturilor la energie. Consumatorii casnici cu un consum lunar sub 300 Kwh vor beneficia de o schemă de protecţie cu...

Anunț important pentru românii afectați de scumpirea energiei electrice. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsurile care intră în vigoare de la 1 aprilie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies