Potrivit lui Tanczos Barna, statul român se confruntă cu un efort uriaș pentru a acoperi necesarul de fonduri destinat salariilor și pensiilor, după majorările operate anul trecut, precum și pentru susținerea investițiilor la un nivel competitiv.
Ce anunț a făcut Tanczos Barna despre plata salariilor și a pensiilor
Datele financiare arată o creștere semnificativă a veniturilor bugetare, care au urcat la 200 de miliarde de lei în perioada ianuarie-aprilie.
„Execuţia bugetară din primele patru luni ale anului arată că asigurarea surselor de venituri pentru menţinerea ritmului investiţional şi plata salariilor şi pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriaşă.
Pe de altă parte, cheltuielile statului au crescut considerabil din cauza obligațiilor sociale și a nivelului record al investițiilor publice, care a depășit 32 de miliarde de lei.
„Se fac eforturi mari pentru plata pensiilor și salariilor”,
a punctat Tanczos Barna, atrăgând atenția că, în ciuda acestor presiuni, s-au obținut progrese în ceea ce privește controlul risipei. Mai exact, cheltuielile cu bunurile și serviciile s-au redus cu aproape 4% la nivelul bugetului de stat.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Legea pensiilor militare, amânată din nou de CCR! La cât a ajuns impactul bugetar
La ce procent a ajuns deficitul bugetar
Diferența dintre veniturile încasate și sumele cheltuite s-a ridicat la 55,9 miliarde de lei, ceea ce a generat un deficit bugetar de 2,95%. În ciuda presiunilor, Tanczos Barna consideră că economia românească dovedește o capacitate de a genera venituri consistente.
„Cifrele demonstrează că avem o economie capabilă să genereze venituri substanţiale, chiar şi într-o perioadă marcată de provocări. Totuşi, este nevoie de un angajament mai ferm pentru atingerea unui echilibru sustenabil între venituri şi cheltuieli. Noul guvern va trebui să implementeze măsuri de consolidare a veniturilor, concomitent cu o reducere mai semnificativă a cheltuielilor”, a mai transmis ministrul.
Oficialul subliniază că doar printr-o abordare structurată și reforme curajoase, România va putea păstra direcția stabilită în privința țintelor de deficit.