Anunt important pentru toti romanii care au credite bancare! Cum se vor modifica ratele!

Author: Diana Tilă
Credite bancare

Curtea Constitutionala a Romaniei s-ar putea pronunta, miercuri, pe sesizarea asupra Legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive.

Plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege priviind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, pe 6 mai, pentru mentinerea echilibrului asigurarii pietei financiar-bancare interne si contractual.

Parlamentarii Partidului National Liberal au trimis sesizarea Curtii Constitutionale.

Initial, deputatii au adoptat un amendament respins de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000

de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Dobanda anuala nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte

Potrivit unui amendament, dobanda anuala  efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinta practicata de BNR.

Un alt articol modificat de deputati prevede ca „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Conform unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

 

 

 

 

 

Prima Casă 2023  - Noua Casă 2023: Când se vor acorda primele garanții pentru cei care vor să își cumpere o locuință

 

 

 

 


Cookies