Anticoncepționalele ar putea fi compensate: Alexandru Rafila „Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv”

Author: Cristina Mocanu

Anticoncepționalele ar putea fi compensate pe baza unei prescripții medicale

Sursa: pexels.com

Anticoncepționalele ar putea fi compensate pe baza unei prescripții medicale, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat planurile de compensare a anticoncepționalelor pe bază de prescripție medicală. Această inițiativă vine în întâmpinarea nevoilor femeilor tinere din România, oferindu-le acces mai ușor și mai convenabil la mijloace contraceptive esențiale. Prin acest proiect, guvernul român vizează simplificarea procesului de obținere a anticoncepționalelor, eliminând birocrația și complexitatea asociate cu sistemul anterior. Această inițiativă ar putea contribui la reducerea sarcinilor nedorite și a problemelor de sănătate asociate

Anticoncepționalele vor putea fi compensate    

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că are în vedere un proiect care vizează compensarea anticoncepționalelor pe bază de prescripție medicală, adresând astfel nevoilor femeilor tinere care doresc acces la tratament contraceptiv. Asemenea inițiative, a explicat ministrul, ar urma să simplifice procesul de obținere a acestor produse, înlocuind un sistem anterior, marcat de complexitate și birocrație excesivă.

Proiectul propus de ministrul Rafila este similar cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor, având ca obiectiv facilitarea accesului la servicii medicale esențiale. Potrivit acestuia, beneficiarii ar urma să primească tratamentul contraceptiv pe baza unei prescripții medicale, eliminând astfel dificultățile și pierderile asociate achiziției centralizate și distribuirii tradiționale.

Alexandru Rafila a precizat, potrivit alba24.ro: „Da, este similar, dacă vreți, cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor.

Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă dorește acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripție medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulţi ani, care însemna achiziție centralizată, distribuirea în județe şi aşa mai departe – era foarte complicat – ducea la foarte multe pierderi şi la foarte multă birocrație.  O să discutăm în ceea ce privește categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să
o facă”.

Citește și: România se confruntă anual cu 25-35 de cazuri de malarie: Alexandru Rafila „Prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariția primelor simptome de febră sau frison este indicată”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Minorele vor avea nevoie de acordul părinților

În ceea ce privește categoriile eligibile, ministrul a subliniat importanța asigurării accesului la tratament pentru toate persoanele care ar putea beneficia de acesta. Totodată, Rafila a evidențiat necesitatea obținerii acordului părinților în cazul minorelor, urmând să se consulte și să se ia în considerare opinia acestora în implementarea proiectului.

„O să vedem la minore, este problema legată şi de discuția cu părinţii acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut şi cu acordul părinţilor”,

a spus răspuns Rafila când a fost întrebat dacă proiectul va fi valabil şi pentru minore.

Citește și: Ce spitale noi se construiesc în România cu fonduri alocate prin PNNR. Lista completă

Această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și bunăstarea femeilor tinere din România, oferindu-le acces mai ușor la servicii de sănătate reproductive și contribuind la reducerea sarcinilor nedorite și a altor probleme asociate. Prin urmare, demersul propus de ministrul Rafila reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii accesului la serviciile de sănătate și a îngrijirii medicale pentru toți cetățenii.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!