Andreea și George ajung săptămâna aceasta în "insula" slovacilor din Sălaj! Cum au ajuns aceștia să se stabilească la Făgetu, ce anume îi ține uniți și care le sunt tradițiile, aflați numai la ROventura, sâmbătă, de la ora 15:00, la Kanal D!

,
Roventura cu George Mihai si Andreea Stravoiu
George Mihai si Andreea Stravoiu, popas in Ardeal, la ROventura, sambata, de la ora 15:00[Sursa foto: Captură KANAL D]

Andreea și George vă invită să descoperiți noi destinatii cu un farmec aparte din judetul Salaj, sâmbătă de la ora 15:00, la Kanal D!


In articol:

Gazdele indragitei emisiuni ROventura, George Mihai si Andreea Străvoiu, ajung sambata, 15 mai, intr-o alta zona de poveste din judetul Salaj, mai precis in catunul Fagetu, situat la limita dintre Bihor si Salaj.

”ROventura”, o noua calatorie de neuitat pe insula slavacilor, in catunul Fagetu, din judetul Salaj!

ROventura aduce in atentia telespectatorilor Kanal D, in aceasta sambata, 15 mai 2021, o noua incursiune memorabila in judetul Salaj, pentru a descoperi si alte obiective turistice minunate demne de vizitat.

Roventura cu George Mihai si Andreea Stravoiu
ROventura va prezinta sambata, de la ora 15:00, o noua destinatie de poveste.[Sursa foto: Captură KANAL D]

Odata ajunsi in catunul Fagetu, din judetul Salaj, Andreea si George vor vizita asa numita "insula" a slovacilor. Unde mai traiesc astazi putin peste sase sute de suflete. In cununa muntilor Plopis, la granita dintre judetele Bihor si Sălaj, satul Fagetu reprezinta casa unei comunitati de oameni cu inima mare si extrem de ospitalieri.

Au trecut aproximativ doua secole de cand slovacii au ajuns pe aceste meleaguri si se ocupau cu taierea lemnului. Multi dintre slocavi au ajuns in Romania in aceasta zona de munte pentru ca erau nevoiti de neajunsurile din propria lor tara, iar altii pentru ca au fost atrasi de pitorescul locului, pe care l-au numit "acasa".

Roventura cu George Mihai si Andreea Stravoiu
George Mihai si Andreea Stravoiu, calatorie fascinanta in judetul Salaj, la ROventura, sambata, de la ora 15:00[Sursa foto: Captură KANAL D]

Cei doi roventurieri, Andreea si George, vor descoperi cateva din secretele slovacilor din judetul Salaj.

Acestia vor fi fascinati de micile trucuri si obiceiuri ale slovacilor, precum gropile pe care le sapa in curte pentru a-si depozita roadele din gradina peste iarna. Nu este vorba despre o inginerie, ci sunt pur si simplu niste gropi adanci sapate in curte, care au servit localnicilor drept adapost pentru cele mai de pret roade ale gradinii lor, pe care inca le folosesc drept adevarate pivnite naturale, chiar daca peste ani, odata cu schimbul de generatii acestea vor disparea.

Andreea si George vor fi merge apoi sa viziteze biserica satului Fagetu, care este catolica, deoarece religia slovacilor este catolicismul, unde vor fi fascinati de liniste si spiritualitate aparte. Preotul satului nu-i ajuta pe localnici doar cu hrana spirituala. Casa de Caritate care funcționează pe lângă biserică are grijă și de sănătatea oamenilor și poate oferi chiar și o masa caldă celor aflați în nevoie, sau turistilor, așa cum vor primi de altfel si Andreea si George, cu mare incantare. 

Nu pierdeti o noua editie "ROventura", cu multe momente inedite prezentate de Andreea Stravoiu si George Mihai, sambata, 15 mai, de la ora 15:00, la Kanal D!

Citeste si: Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, la ”ROventura”, incursiune de poveste prin „Raiul” sălăjean

Citeste si: Cum renaște una dintre cele mai renumite stațiuni balneare din țară la ROventura, de la ora 15:00, la Kanal D, cu Andreea Străvoiu și George Mihai!

 

Citește-ne pe
Citește și:

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, la ”ROventura”, incursiune de poveste prin „Raiul” sălăjean

Medicul Virgil Păunescu trage un SEMNAL DE ALARMĂ: Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme

Boala năucitoare de care suferă Florin Cîțu. Cariera lui s-a sfârșit. S-a aflat chiar înainte de alegerile pentru președinția PNL. Iohannis este dezmăgit

O călătorie prin două anotimpuri și măcar pe 4 continente, într-o singură zi! ROventura vă spune unde puteți face asta, dacă aveți noroc, așa cum au avut Andreea și George, să...

Sălajul se cere descoperit, în zi de sărbătoare, așa că ROventura vă poartă pașii prin mai puțin cunoscuta vale a Barcăului! Andreea și George ajung la Iaz! Nu pierdeti o editie...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies