ALERTĂ: Nu deschideți link-uri primite pe Facebook Messenger, cu mesajul "seamănă cu tine" sau "apari în acest video"

,
 Facebook Messenger
Nu deschideți link-uri primite pe Facebook Messenger[Sursa foto: CERT-RO]

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra răspândirii unui link maliţios prin intermediul Facebook Messenger.


In articol:

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează că cei care accesează link-ul primit pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot trezi cu dispozitivul infectat cu malware.

virus
Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul "seamănă cu tine", "apari în acest video".[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: WhatsApp îți poate șterge contul dacă ai una din aceste aplicații instalate! Anunțul făcut în urmă cu puțin timp

Nu deschideți link-uri primite pe Facebook Messenger

CERT-RO avertizează utilizatorii Facebook că sunt vizați de o campanie de răspândire de malware prin intermediul unor mesaje care îi îndeamnă pe aceștia să acceseze un link cu mesaje-capcană de tipul "seamănă cu tine", "apari în acest video", despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO.

Citeste si: GOOGLE, amendă de 500 de milioane de euro în Franța. Care este motivul pentru care motorul de căutare a fost sancționat?

Link-ul primit pe Facebook Messenger nu conduce către clipul promis, avertizează CERT-RO. "Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

"De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori accesare link-ului redirecționează prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de amenințări cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană.

De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri", se precizează în

comunicatul CERT-RO.

Recomandările CERT-RO

CERT-RO le recomandă celor care primesc Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul "seamănă cu tine" să nu acceseze link-ul furnizat. Dacă, totuși, link-ul este accesat din neatenție sau necunoaștere, CERT-RO recomandă să:

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook.

Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Apoi mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

Citeste si: Schimbare majoră pentru toţi utilizatorii Facebook! Ce se intamplă cu reţeaua de socializare

3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

  • efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
  • verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
  • verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar Ortodox, 17 octombrie 2021. Ce sărbătoare este duminică?

PMP îl scutură pe Florin Cîțu: 'Românii nu trăiesc mai bine, firmele nu o duc mai bine'

Dezastru pentru Dan Bittman! S-a aflat motivul real pentru care este împotriva restricțiilor și a vaccinării. Informația care îl distruge

Calendar Creștin Ortodox, 16 octombrie 2021. Sărbătoare mare sâmbătă pentru credincioși

Sărbătoare importantă luni! Ce sfânt este pomenit pe 18 octombrie în calendarul creștin ortodox?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies