Alertă meteo! Vine ninsoarea în toată țara! Temperaturile scad cu până la 20 grade

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 11 feb 2021, 19:12
Meteorologii au emis o avertizare de cod galben valabilă până luni la ora 10:00.

Un val de aer siberian cunoscut ca "Bestia Estului" a lovit deja vestul Europei şi începe să îşi facă simţită prezenţa şi la noi.

Meteorologii au emis un cod galben de vreme severă în toate regiunile, valabil de joi, 11 februarie, ora 12:00, până luni, 15 februarie, ora 10:00.

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru vineri, 12 februarie 2021. Ninsori și ger! Vremea scade și cu 16 grade față de joi!

Se întorc ninsorile și viscolul!

Ne aşteaptă 5 zile de răcire accentuată, timp în care în unele zone din Transilvania vor fi înregistrate şi până la -30 de grade.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, la început în vest, nord, nord-est şi centru, apoi şi în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborâ sub -10 grade şi se vor încadra, în general, între -18 şi -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbâtă (12/13 februarie) vor coborâ sub -20 de grade.

Citeste si: ANM a dat alerta! Un nor de praf Saharian ajunge în România: „În noaptea de duminică spre luni...”

ANM: Se va depune strat de zăpadă

”Masa de aer rece avansează treptat, dar sigur, și se intensifică în zilele următoare. Așadar, vorbim de nopți geroase în aproape toată țara, dar și de zile cu temperaturi maxime negative în aproape toată țara.

În cursul zilei, valori de ger, -10...-12 grade, în regiunile nordice. Mai mult decât atât, aceste temperaturi vor fi înregistrate în adăposturile meteorologice, pentru că vântul se va intensifica în toate regiunile, va sufla cu rafale de 55-65 km/h, astfel încât aceste temperaturi vor fi cu mult mai puțin resimțite de către corpul uman. 

În zonele montane va ninge iar vântul va sufla foarte tare. Va avea rafale de peste 110-130 km/h.

Acestea se vor asocia cu ninsoare, iar ulterior, când ninsoarea se va opri, cu strat de zăpada. Se va depune un nou strat de zăpadă, pentru că va ninge local, chiar consistent.", potrivit meteorologilor.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

Citeste si: Alertă meteo: Vremea se strică! ANM a emis cod galben

Ninsori, viscol și polei

"Un alt cod galben de intensificări ale vântului, ninsori temporar viscolite și polei este valabl de joi, 11 februarie, ora 12:00, până vineri, 12 februarie, ora 18:00.

Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) şi în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau gheţuş.

Citeste si: Cod galben și portocaliu de viscol în mai multe județe ale țării. ANM a anunțat până când va mai continua să ningă

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzaţia de frig, cu viteze de 55...65 km/h şi temporar peste 70...80 km/h, mai ales în centru, sud şi est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Intensificări ale vântului vor mai fi şi pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse şi în special în zonele de munte şi în Moldova.", potrivit meteorologilor. 

Horoscop chinezesc pentru weekend 23-24 septembrie 2023: Trei zodii au atuurile necesare ca să obțină ce își doresc

ANM: Vânt de peste 130 km/h

"Un cod portocaliu de intensificări ale vântului a fost emis pentru intervalul 11 februarie, ora 18:00 - 12 Feb, ora 18:00.

În intervalul menţionat, în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110...130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.", potrivit meteorologilor. 

Citeste si: Alertă meteo ANM! Mai multe județe, sub avertizare. Meteorologii tocmai au făcut anunțul