Alegeri Prezidențiale SUA 2020. Care este procesul de vot în Statele Unite și cum diferă acesta față de alegerile din România

,
alegeri in SUA 2020
Cum se desfășoară procesul electoral în SUA, 3 noiembrie 2020

Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite.


In articol:

Sistemul de vot utilizat în Statele Unite, creat în urmă cu peste 200 de ani, este unic în lume și este adaptat la nevoile unei populații de aproximativ 330 de milioane de locuitori.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii au loc o dată la patru ani, în prima zi de marți din luna noiembrie.
Anul acesta lupta pentru Casa Albă are loc astazi, 3 noiembrie și se va da între c andidatul republican Donald Trump, actualul președinte, și candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama.

alegeri in SUA 2020
Lupta pentru Casa Albă are loc astazi, 3 noiembrie 2020, între candidatul republican Donald Trump, actualul președinte, și candidatul democrat Joe Biden!

Cum se desfasoara procesul de vot în Statele Unite și care sunt principalele partide

Sistemul de vot din SUA este diferit față de orice alt stat. Țara folosește un sistem de vot numit colegiu electoral, care oferă fiecărui stat un anumit număr de voturi, în funcție de numărul de reprezentanți din Congres.

Astfel, state precum California și Texas au mai multe voturi decât state precum Dakota de Nord și Dakota de Sud.

Excepție face districtul Columbia, care are trei electori deși nu are niciun membru cu drept de vot în Congres.

În total, în Statele Unite sunt 538 de electori, iar un candidat are nevoie de votul a 270 dintre aceștia pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite.

Dacă un candidat obține cele mai multe voturi într-un stat, obține automat voturile electorale din acel stat. Viitorul președinte al Statelor Unite își va putea prelua funcția în luna ianuarie.

Colegiul electoral nu este o clădire sau o instituție, ci este denumirea unui grup de persoane din fiecare stat care votează președintele Statelor Unite.
Fiecare partid își selectează propriul grup de electori. Apoi, fiecare stat împuternicește electorii care reprezintă candidatul care a primit cele mai multe voturi.

Cele șapte state care pot determina rezultatul alegerilor din 2020

Statele care pot influența cu adevărat rezultatul alegerilor prezidențiale sunt statele cu cel mai mare număr de electori, sau statele ai căror cetățeni nu sunt tradițional nici democrați nici republicani, ci oscilează în funcție de candidatul din acel

an.
Astfel, în cadrul alegerilor din 2020 vor exista șapte state care pot determina rezultatul alegerilor din 2020 sunt: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia și Florida.


Procesul electoral in SUA

Ziua propriu-zisă a alegerilor, de aceasta data 3 noiembrie 2020, este doar ultimul pas dintr-un proces electoral lung si amplu de aproximativ un an.

Astfel, primul pas sunt alegerile primare, în care Statele Unite aleg care va fi candidatul pentru fiecare partid politic.

În Statele Unite ale Americii sunt două partide politice cu care majoritatea americanilor se identifică: Partidul Republican și Partidul Democrat.

Pe de o parte, Partidul Republican care este considerat de dreapta si care sutine poziții considerate conservatoare, precum privatizarea sistemului de sănătate, legi stricte pentru imigrație și taxe mai mici.

Si pe de alta parte, Partidul Democrat care este de stânga și are o poziție considerată mai liberală, susținând politici precum taxe mai mari pentru cei bogați, controlul armelor, salariu minim pe economie mai mare sau protejarea mediului.

Al doilea pas este nominalizarea efectivă a celor doi candidați

Astfel, in vara de dinaintea alegerilor, cele două partide țin evenimente de o săptămână, numite convenții, pentru a-și selecta în mod oficial candidatul nominalizat.
Procedura este urmatoarea: fiecare stat trimite delegați la convenție, care acționează drept reprezentanți ai rezultatelor din alegerile primare. Candidatul care obține cele mai multe voturi din partea delegaților acceptă ulterior nominalizarea partidului. Chiar și președintele în funcție trebuie să fie nominalizat din nou de partidul său, în cazul în care nu a servit deja maximul de două mandate.
În momentul în care cei doi candidați au fost nominalizați, se trece la alegerile generale. Deși cei doi candidați se „atacă” unul pe celălalt în timpul campaniei, nu se întâlnesc decât în momentul dezbaterilor prezidențiale, care au loc cu o lună înainte de alegeri.

Si utimul pas il constituie Ziua propriu-zisa a alegerilor

Când vine momentul alegerilor propriu-zise, americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.
Din cauza pandemiei de Covid-19, analiștii politici se așteaptă ca mai multe persoane să opteze pentru votul prin corespondență decât în alți ani. Astfel, ca doar 50-60% dintre americanii cu drept de vot se și prezintă la urne, într-un fel sau altul.

Citeste si: Donald Trump vs Joe Biden: Prima confruntare a candidaților pentru președinția SUA, plină de jigniri!

Citeste si: Joe Biden l-a devansat cu mult pe Donald Trump in cel mai recent sondaj pentru alegerile prezidentiale din SUA

 

Citește-ne pe
Citește și:

Clipe grele pentru Donald Trump! Fostul său șef de campanie a încercat să se sinucidă

ȘOC în Bulgaria: Președintele a desemnat premier un vorbitor de rusă

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Joe Biden l-a devansat cu mult pe Donald Trump in cel mai recent sondaj pentru alegerile prezidentiale din SUA

Donald Trump vs Joe Biden: Prima confruntare a candidaților pentru președinția SUA, plină de jigniri!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies