A murit printul Mihai Dimitrie Sturdza

,

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric şi diplomat, a murit la Paris


In articol:

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric şi diplomat, a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, a anunţat, la 25 aprilie 2020, directorul general al Institutului Cultural Român (ICR), Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.

Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei (1834-1849), care a influenţat pozitiv economia Galaţiului prin oferirea acestuia, în 1837, a statutului de porto-franco. S-a născut în 1943, urmând studiile primare şi liceale la Iaşi şi la Bucureşti. În 1952, a fost arestat de regimul comunist, sub acuzaţia de nedenunţare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă.

Eliberat în 1954, a reuşit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvit-o în 1960, potrivit https://humanitas.ro/. Părăseşte ţara în 1963, stabilindu-se la Paris. A fost diplomat al Institutului de Ştiinţe Politice din Paris, fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale şi Ştiinţifice al Ministerului Afacerilor Externe francez. A fost interpret oficial pentru limba română al preşedinţilor Franţei, generalul Charles de Gaulle şi Valery Giscard d'Estaing.

Între 1986-1995, a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio "Europa liberă" din Munchen.

La încheierea contractului, este distins cu o scrisoare de felicitare semnată de preşedintele SUA, Bill Clinton.

Istoric de vocaţie, Mihai Dimitrie Sturdza a fost autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile şi volumele sale au apărut în periodice şi edituri prestigioase din Paris, Munchen, Bucureşti şi Iaşi.

Citeste si: Kim Jong Un ar fi murit sau s-ar afla în ”stare vegetativă” în urma unei operaţii, scriu publicaţii asiatice

Citeste si: Tragedie uriasa pentru Ella de la "Puterea dragostei! Concurenta si-a pierdut si al doilea unchi, care i-a fost ca un tata! Iata ce decizie radicala a luat tanara, doborata de durere!

Citeste

si: Tragedie in muzica populara din Romania: un cunoscut cantaret a murit astazi! Era infectat cu coronavirus

 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Nelu Tataru despre redeschiderea scolilor: "Primele semne nu sunt incurajatoare"

Guvernul modifică legea RCA, după falimentul City Insurance

BOMBĂ! Motivul REAL pentru care Ion Țiriac NU a vrut să vină la nunta Simonei Halep. A făcut SCANDAL imens

Marcel Vela a reactionat! Ce spune ministrul despre geaca sa de piele: "Este acea GEACA"

Coronavirus - "Imi vreau viata de dinainte". Zeci de arestari in urma unui protest impotriva izolarii impuse in Germania

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies