A fost aprobată legea care instituie ziua de 9 mai ca Zi Națională a Oinei. Programul național „Redescoperă Oina” urmează să înceapă

Author: Andreea Buinoschi

Legea, aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a primit 222 de voturi pro, 10 contra și 45 de abțineri

Sursa: pexels

Astăzi, 14 martie, parlamentarii au aprobat legea care instituie ziua de 9 mai ca fiind Ziua Națională a Oinei. De asemenea, a fost aprobată și finanțarea direct de la bugetul de stat pentru programul național „Redescoperă Oina”.

Parlamentul a decis ca ziua de 9 mai să fie declarată Zi Națională a Oinei, proiectul

fiind inițiat de 23 de senatori social-democrați. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților.

Ziua de 9 mai, Zi Națională a Oinei

Legea, aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a primit 222 de voturi pro, 10 contra și 45 de abțineri, urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

„Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.69/2000.

Astfel, se preconizează instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional ”,
este menționat în raportul comisiei de specialitate.

În expunerea de motive, inițiatorii au declarat că oina este singurul sport național

al României, care a luat naștere la sat și care, cel mai probabil, își va găsi sfârșitul la oraș.

Citește și: Calendar Ortodox 15 martie 2023: Ce sărbătoare este miercuri? Rugăciunea grabnic ajutătoare la toată boala și neputința

„Oina este singurul sport național românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș. Oina, sportul nostru național, contribuie, alături de alte valori naționale, cum ar

fi cântatul și dansul popular, la realizarea identității noastre de români.(...)

Citește și: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație

Fotbalul este de foarte mulți ani sportul numărul 1 în multe țări din lume, inclusiv în România. Dar, sportul național nu este, așa cum cred unii, fotbalul, ci oina, un sport înscris în patrimoniul românesc. În acest context ne dolrim să avem Ziua Națională a Oinei, o zi în care să marcăm așa cum se cuvine sportul nostru tradițional, cu susținere din partea autorităților centrale și locale, TVR și radiodifuziunea Română”, se arată în expunerea de motive.

Vor fi alocate fonduri diverse pentru finanțarea proiectului „Redescoperă Oina”

Proiectul „Redescoperă Oina” va fi finanțat din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, prin alocații bugetare, prin Ministerului Sportului și, dacă va fi posibil, și prin fondurile de la bugetul local.

Proiectul se va baza pe activități care vor fi necesare pentru susținerea practicii și promovării jocului, urmând să fie desfășurate prin intermediul Federației Române de Oină, dar și prin intermediul structurilor sportive ce sunt afiliate ei, pe întreg teritoriul țării.

Calendar Ortodox Aprilie 2023: Cele mai importante sărbători pentru românii ortocși. Pe ce dată pică Floriile și Paștele anul acesta?

Citește și: Minivacanță în aprilie 2023: De câte zile libere se bucură românii în perioada sărbătorilor de Paște?

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, a mai fost precizat în propunerea legislativă.

 

 


A venit momentul ca Robert să o confrunte pe Mihaela, care a avut cameră roșie cu Laurențiu. Este Robert gelos pe Laurențiu?