10 lucruri interesante despre trofeul primit de câștigătoarea Campionatului Mondial de Fotbal 2022 din Qatar. Care este valoarea trofeului anul acesta

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 sep 2023, 01:35

10 lucruri pe care ar trebui să le cunoască orice microbist despre Cupa Mondială de Fotbal.

Sursa: https://pixabay.com/

10 lucruri pe care ar trebui să le cunoască orice microbist despre Cupa Mondială de Fotbal

În 2022 are loc Campionatul Mondial din Qatar, dar câte persoane cunosc semnificația trofeului Campionatului Mondial de Fotbal?

Lucruri interesante despre trofeul Jules Rimet

1. Trofeul Jules Rimet

La primele nouă ediții ale întrecerii sportive, desfășurate în perioada 1930-1970, echipa câștigătoare primea trofeul numit Jules Rimet. Cupa a supraviețuit pe perioada celui de-al doilea război mondial, ascuns sub patul unui oficial FIFA și a fost dată dispărută o bună perioadă, după care a fost oferită definitiv Braziliei pentru a treia victorie obținută în anul 1970.

Citește și: Când are loc finala Campionatului Mondial din Qatar 2022. Cine e favorită la câștigarea Cupei Mondiale 2022

Trofeul, inițial denumit Victory (Victorie), a fost redenumit în onoarea fostului președinte Jules Rimet, și era fabricat din argint placat cu aur și din lazurit (lapis lazuli), și o reprezenta pe Nike, zeița victoriei în mitologia greacă.

2. Brazilia – Uruguay 1950

În 1950, Brazilia era favorită la câștigarea Campionatului Mondial, astfel că președintele FIFA a pregătit un discurs în limba portugheză. Doar că, Brazilia a pierdut campionatul în fața Uruguay-ului cu scorul 1-2.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3. Cel mai penalizat jucător

Conform statisticilor, Zinedine Zidane a fost cel mai penalizat jucător din istoria Cupei Mondiale. Acesta a fost sancționat cu patru cartonașe galbene și două roșii, în decursul a 12 meciuri, unul dintre cartonașele roșii fiind obținut în momentul în care a lovit cu capul un adversar, în anul 2006.

Sistemul cartonașelor roșii și galbene au fost introduse pentru prima dată în anul 1970.

4. Cel mai lung imn intonat

Cel mai lung imn care a fost intonat la Campionatul Mondial de fotbal îi aparține Greciei care cuprinde 158 de versuri, deși FIFA permite intonarea imnului doar pentru 90 de secunde pentru fiecare echipă.

5. Cele mai multe goluri

Recordul pentru cele mai multe goluri îi aparține lui Just Fontaine. Acesta a reușit să înscrie nu mai puțin de 13 goluri la Campionatul Mondial din 1958.

Recordul său nu a fost doborât de nimeni până în prezent.

Citește și: Reguli de fier în Qatar. Ce nu trebuie să faci, pentru a nu ajunge în spatele gratiilor. Campionatul Mondial de Fotbal 2022 are loc aici

6. Cei mai mulți suporteri ai unei echipe

Recordul pentru cei mai mulți suporteri este deținut de SUA. În anul 1994, echipa a fost susținută de aproximativ 68.991

de fani.

7. Cele mai multe finale ale unei singure echipe

Olanda a bifat cele mai multe finale la Campionatele Mondiale de Fotbal în anii 1974, 1978 și 2010. La rândul său, Germania, are la activ trei finale câștigate și 4 pierdute, dar sub denumirea Germania de Vest.

8. Designerul Cupei Mondiale

Adidas este compania care se ocupă de design-ul mingii de fotbal al CM din anul 1970. Primul model de minge, numit Telstar, a introdus culorile alb si negru pentru a putea fi urmărit cu ușurință de telespectatori, iar modelul din acest an se numește Bazuca.

9. Cât valorează un trofeu

În anul 2010, Spania a câștigat fabuloasa sumă de 30 de milioane de dolari. Echipa care va câștiga trofeul în acest an, va primi suma de 35 de milioane de dolari.

10. Cea mai mare dezamăgire

Cele mai mari dezamăgiri de-a lungul anilor, la Campionatul Mondial de Fotbal le-a aparținut echipelor din SUA – Anglia cu scorul final 1-0 și Italiei în fața Coreei de Nord în 1966.

Finala CM 2022 din Qatar se joacă între câștigătoarele participante în semifinale

În această săptămână vor avea loc semifinalele dintre Argentina și Croația, marți, 13 decembrie, de la ora 21:00 și între Franța și Maroc, miercuri, 14 decembrie, de la ora 21:00.

Dacă echipa Croației va reuși să producă o nouă surpriză și să o elimine pe Argentina și Franța își va respecta blazonul și va trece de Maroc, finala Cupei Mondiale din 2018 va fi reeditată patru ani mai târziu, în Qatar.

În anul 2018, în Rusia, Franța s-a impus fără drept de apel în fața Croației, scor final 4-2.

Sursă: prosport.ro