Yemen: Slabe speranțe pentru sfârșitul războiului în 2023

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 sep 2023, 00:30

Pe parcursul anului, o încetare a focului le-a oferit yemeniților obișnuiți un răgaz în fața violențelor!

Sursa: PixaBay

Pe parcursul anului, o încetare a focului le-a oferit yemeniților obișnuiți un răgaz în fața violențelor!

Pe parcursul anului, o încetare a focului le-a oferit yemeniților obișnuiți un răgaz în fața violențelor. Însă părțile beligerante nu și-au prelungit acordul și este probabil ca anul 2023 să rezerve mai multe violențe și dezastre umanitare pentru țară.

Anul acesta a fost dificil să se găsească un fel de pace de lungă durată în Yemen, în ciuda scurtei speranțe oferite de o încetare a focului negociată între cele două părți care luptă în Yemen- Houthis și forțele aparținând guvernului recunoscut la nivel internațional.

Încetarea focului, convenită pentru prima dată în primăvară și prelungită de mai multe ori, a expirat în octombrie, când cele două părți nu au putut ajunge la un nou acord în acest sens.

În pofida fragilității acordului, acesta le-a oferit un oarecare răgaz yemeniților obișnuiți. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, nu au avut loc operațiuni militare majore în război și s-a înregistrat o scădere de 60% a numărului de victime.

Războiul din 2014

Guvernul Arabiei Saudite conduce o alianță internațională împotriva insurgenților Houthis, care controlează mari părți din nordul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa. Rebelii houthi sunt susținuți de Iran, iar ceea ce a fost inițial un conflict intern a evoluat într-o luptă internațională mai amplă între cei doi rivali geopolitici din regiune, Arabia Saudită și Iran.
Șeful guvernului recunoscut la nivel internațional, președintele Abed Rabbo Mansour Hadi, a părăsit puterea în aprilie, într-o mișcare orchestrată de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, și a fost înlocuit de un Consiliu prezidențial

de conducere format din opt membri. Noul consiliu ar fi trebuit să negocieze cu rebelii houthi o soluție cuprinzătoare la războiul civil din Yemen, care a început în 2014. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Negocierile au eșuat în principal din cauza houthiștilor, a declarat Jens Heibach, cercetător la Institutul german pentru studii globale și regionale din Hamburg și expert în Yemen. "Ei se află într-o poziție puternică din cauza modului în care războiul a evoluat până acum", a declarat el pentru DW.

"Houthis făceau cereri maximaliste. De exemplu, au spus că guvernul recunoscut pe plan internațional ar trebui să plătească și în viitor salariile pentru trupele care luptă de partea houthi. Bineînțeles, guvernul nu a putut accepta acest lucru".

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Actorii internaționali

Măsura în care războiul din Yemen este alimentat de surse externe a fost demonstrată la începutul lunii decembrie, datorită descoperirii de arme pe o barcă de pescuit interceptată de marina americană care se îndrepta dinspre Iran spre Yemen. La bord se aflau, printre altele, un milion de cartușe, focoase pentru rachete și combustibil.
Faptul că Yemenul s-a transformat într-un război prin procură între Arabia Saudită și Iran face dificilă ajungerea la un acord pentru oricine, a declarat Heibach.


Între timp, populația civilă din Yemen continuă să sufere. Mai mult de 11.000 de copii au fost răniți sau uciși de la intensificarea luptelor în 2015, a raportat la jumătatea lunii decembrie Fondul internațional de urgență pentru copii al Națiunilor Unite.
Potrivit altor cifre ale Națiunilor Unite, aproximativ 375.000 de persoane, adică 1,25% din populația totală, au fost ucise de violențele din timpul războiului începând din 2015. Un număr și mai mare de persoane au murit din cauza foametei sau a bolilor în Yemen.

Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare continuă să numească situația din Yemen cel mai grav dezastru umanitar din lume, un dezastru care este exacerbat și mai mult de invazia rusă în Ucraina și de lipsa de cereale rezultată. Până la începerea războiului din Ucraina, Yemenul importa aproape jumătate din grânele sale din Rusia și Ucraina.
Este puțin probabil să se schimbe în viitorul apropiat în ceea ce privește dominația Houthis, a continuat Heibach. "Ei și-au consolidat puterea în nord și acest lucru nu se va schimba prea curând", a precizat el. "Tot ceea ce a făcut coaliția condusă de Arabia Saudită nu a dus, în cele din urmă, decât la o nouă extindere a puterii Houthis".
Heibach consideră că războiul din Yemen se va încheia doar atunci când actorii externi vor înceta să mai susțină cele două tabere din interiorul țării.

Citește și: Iran Amnesty afirmă că 26 de protestatari riscă să fie executați!

Citește și: Protestele în toată China pe fondul furiei pentru zero-COVID!

Citește și: Rusia și SUA vor purta primele discuții nucleare de la invazia Ucrainei!

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!