Vulcanul Etna a erupt. Ploaie cu cenușă în orașul Catania din Sicilia

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 22 mai 2023, 09:06

În afară de Catania, cel puțin un alt oraș de pe versanți a fost acoperit de cenușă

Sursa: Captură YouTube: Military Weapons

Vulcanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a erupt. A plouat cu cenușă în orașul Catania din Sicilia, iar zborurile pe aeroportul local au fost suspendate.

Vulcanul Etna a erupt. Orașul Catania din Sicilia a fost acoperit de cenușă și, până în acest moment, nu au fost raportate persoane rănite.

Vulcanul Etna a erupt, iar orașul Catania din Sicilia a fost acoperit de cenușă

Ieri, 21 mai, vulcanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a erupt. O ploaie de cenușă a acoperit orașul Catania, iar zborurile pe aeroportul local au trebuit să fie suspendate.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a monitorizat vulcanul prin intermediul unor instrumente amplasate pe versanți și a precizat că, din cauza norilor care acopereau cerul, vizionarea exploziei nu a putut avea loc.

Citește și: Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt pentru prima dată în ultimele patru decenii. Erupția a avut loc în Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii

Potrivit institutului, în afară de Catania, cel puțin un alt oraș de pe versanți a fost acoperit de cenușă. Potrivit locuitorilor din orașul Biancavilla și din orașul Adrano, mai multe zgomote puternice s-au auzit când vulcanul a erupt, potrivit abcnews.com.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vulcanul Etna a erupt de zeci de ori în 2021

Pe data de 29 septembrie, 2021, vulcanul Etna erupsese pentru a 50-a oară de la începutul anului, momentul fiind surprins de satelitul European Sentinel 2, conform biroului directorului general pentru industria de apărare și spațiu al Comisiei Europene. În urma exploziei care avusese loc pe data de 16 februarie 2021, unul dintre craterele vulcanului Etna s-a înălțat cu 30 de metri.

Conform vulcanologului Boris Behncke, de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, cel care a operat un observator sub vulcan, oamenii de știință știau că Etna urmează să erupă încă de la finalul anului 2020, atunci când arunca în aer gaze și nori de cenușă.

„Etna se pregătea pentru ceva mare (ne temeam de o erupție dinspre flanc) cu o activitate seismică intensă, deformări ale solului și degazare.

Pe 16 februarie a început adevărata serie de paroxisme [erupții], seismicitatea s-a oprit, deformarea solului s-a inversat în deflație", anunțase Behncke pe Twitter, la acea vreme.

Citește și: Tsunami în statele insulare din Pacificul de Sud, după erupția unui vulcan subacvatic! Efectele au fost devastatoare!

Sateliții au înregistrat o creștere fără precedent a activității vulcanului în perioada imediat următoare, iar dioxidul de sulf al exploziei se răspândise deasupra Turciei și deasupra Greciei.

Oamenii de știință cred că Etna și-a început activitatea ca un vulcan submarine care, pe măsură ce a erupt, s-a înălțat cu ajutorul lavei care s-a solidificat, conform Observatorului Terestru al NASA. Se crede că prima erupție a vulcanului Etna a avut loc în urmă cu până la 300.000 de ani.

 

Taguri: