Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Author: Diana Tilă
Actualizat: 23 dec 2023, 06:40

Românii vor primi noi ajutoare de la jumătatea anului 2023. Iată despre ce persoane este vorba! 

Guvernul a decis să acorde noi ajutoare de la jumătatea anului 2023. Astfel, aproximativ 1 miliard de euro, bani din fondurile europene, vor ajunge sub formă de ajutoare pentru mai multe categorii defavorizate, de la noi din țară. 

Citește și: Vouchere de 15.000 lei pentru mii de români. Gabriela Firea: "1.000 au fost comandate și majoritatea au ajuns sau sunt pe drum către beneficiari"

Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Vârstnicii, copiii din familiile modeste și persoanele cu dizabilități vor primi vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei.

Este vorba, în primul rând, despre bani pentru rechizite și haine pentru 300.000 de copii de grădiniță și de școală. Banii vin sub formă de vouchere care vor avea o valoare de 750 de lei.

Pentru a putea beneficia de acest ajutor din partea statului, părinții trebuie să îndeplinească o condiție, mai exact să aibă venituri sub 1.275 de lei fiecare.

În plus, în școli va fi extins programul de masă caldă, iar unitățile de învățământ care nu au echipamente și spații potrivite pentru desfășurarea cursurilor vor primi finanțare.

Citește și: Vouchere sociale 2023. Când vor intra banii pe cardurile sociale. Anunțul făcut de Executiv

Totodată, autoritățile promit ajutoare și pentru părinții de nou născuți. Câte 2.000 de lei fiecare, pentru trusou.

Studenții cu burse sociale ar urma să primească 1500 de lei la început de an universitar, iar peste 2 milioane de persoane vor primi în continuare vouchere pentru alimente.

Statul anunță că românii vor primi voucherele de alimente în luna aprilie, înainte de Paște. Guvernul a aprobat, miercuri, 22 martie, un memorandum referitor la acordarea tranșei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei, stabilind că plățile vor putea fi efectuate în aprilie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Prezentul Memorandum (despre acordarea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile – n.r.) aprobă calendarele de implementare a activităților aferente măsurilor de acordare a tranșei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei și de acordare a tichetelor pentru sprijin educațional pe suport electronic.

Conform actului normativ, pentru plata tranșei VI de acordare a acestui sprijin material, se vor iniția demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice în vederea urgentării transmiterii listelor cu beneficiarii eligibili până la data de 31 martie 2023, astfel încât plățile să poată fi efectuate în perioada 10-13 aprilie 2023 ″, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Voucherele de alimente se vor acorda din două în două luni anul acesta, aceasta fiind și explicația pentru care suma se dublează. Aceste tichete pot fi folosite pentru a cumpăra mâncare și alimente de bază.

Cine beneficiază de vouchere pentru alimente

De vouchere pentru alimente și mese calde beneficiază mai multe categorii de români:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Citește și: Pachete cu alimente 2023! Când începe distribuirea lor și cine sunt românii care le vor primi

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.