Volodimir Zelenski solicită ajutor din partea Chinei pentru a opri războiul pornit de Rusia: „Sunt încrezător”

,
Volodimir Zelenski cere ajutorul Chinei

Volodimir Zelenski solicită ajutor din partea Chinei pentru a opri războiul pornit de Rusia: „Sunt încrezător”

[Sursa foto: Twitter]

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat China să își reorienteze poziția față de Rusia și să își folosească influența politică și economică pentru a contribui la încetarea războiului din țara sa.


In articol:

Într-un interviu acordat publicației South China Morning Post din Hong Kong, publicat azi, Volodimir Zelenski a declarat că a căutat o linie directă cu omologul său chinez, Xi Jinping, de când a început invazia rusă, în urmă cu mai bine de 160 de zile.

Volodimir Zelenski cere ajutorul Chinei pentru oprirea războiului 

Zelenski ajutor China

„Aș dori să vorbesc direct. Am avut o singură conversație cu președintele Xi Jinping, care a avut loc în urmă cu un an”, a declarat președintele ucrainean. „De la începutul agresiunii pe scară largă, la 24 februarie, am cerut oficial o conversație, dar nu am avut nicio conversație cu China, chiar dacă cred că ar fi utilă”, a continuat acesta.

Un consilier al liderului ucrainean a declarat, pentru Newsweek, încă din martie, că Kievul se aștepta ca discuțiile dintre Volodimir Zelenski și Xi Jinping „să aibă loc foarte curând”. Convorbirea nu a avut loc niciodată.

Citeste si: Volodimir Zelenski le cere civililor să părăsească Donețkul de urgență. Rusia intensifică luptele în zonă

Între timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu omologul său din China de cel puțin două ori de când a început invazia.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat, luni, că cel puțin 5.327 de civili au fost uciși și alți 7.257 au fost răniți de la începutul războiului. Între timp, o numărătoare continuă a Agenției ONU pentru refugiați a arătat că peste 6,3 milioane de ucraineni au fugit din țară până la 3 august.

Volodimir Zelenski și Xi Jinping au vorbit ultima dată în 2021

Liderul ucrainean cere Beijingului să fie mai înțelegător față de situația sa dificilă.

„Rușii sunt invadatorii... acesta este un război pe teritoriul nostru, au venit să invadeze. China, ca țară mare și puternică, ar putea să coboare și să pună într-un fel Federația Rusă, într-un anumit loc”, a declarat președintele Ucrainei. „Bineînțeles, aș dori cu adevărat ca China să își revizuiască atitudinea față de Federația Rusă”, a adăugat acesta, citat de Newsweek.

Volodimir Zelenski este de părere că liderii chinezi înțeleg că bulversarea economică provocată de războiul pornit de Vladimir Putin nu va aduce beneficii nici Beijingului.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 162 de război în Ucraina: Ucraina cere ajutorul Chinei, pentru ca războiul să ajungă la final. Armata rusă continuă să lovească în mai multe zone din Ucraina

„Este un stat foarte puternic. Cu o economie puternică... Așa că poate influența politic, economic Rusia”, a subliniat liderul Ucrainei.

„Sunt încrezător, sunt sigur că, fără piața chineză pentru Federația Rusă, Rusia ar simți o izolare economică completă”, a mai spus el. „Este ceva ce poate face China- să limiteze comerțul cu Rusia până la încheierea războiului”, a precizat președintele ucrainean.

Zelenski și Jinping au vorbit ultima dată în 2021. La începutul lunii ianuarie a acestui an, cei doi lideri au făcut un schimb de amabilități prin Telegram pentru a marca 30 de ani de legături bilaterale oficiale între cele două țări. Potrivit unui text publicat de Ministerul chinez de Externe la acea vreme, președintele chinez i-a spus omologului său ucrainean că țările lor se bucură de „o încredere reciprocă politică tot mai profundă”.

„Acord o mare importanță dezvoltării parteneriatului strategic China-Ucraina”, a spus liderul chinez, descriind relația ca fiind „matură, stabilă și rezistentă”. Trei săptămâni mai târziu, Beijingul s-a alăturat public pentru prima dată Kremlinului împotriva NATO.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ultima oră! Tensiune maximă între SUA și China. Beijingul amenință cu armata

Nicuşor Dan refuză intrarea în PNL: 'Nu am niciun fel de preocupare politică'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Putin face prima vizită în afara Rusiei, de când a invadat Ucraina în luna februarie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies