Virusul care face ravagii în România!  E mai grav decât COVID-19

,
virus
Virusul care face ravagii în România! [Sursa foto: PixaBay]

Virusul care face ravagii în România, cu mortalitate de 98%. Descoperire importantă a cercetătorilor clujeni.


In articol:

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină (USAMV) cercetează modalitatea prin care pesta porcină africană la suine pătrunde în fermele afectate, unde sunt luate măsuri de biosecuritate draconice.

porc
pesta porcină africană la suine[Sursa foto: Pexels]

Citeste si: Campania de vaccinare intră într-o nouă etapă. Apar centre non-stop și drive thru în România

Virusul care face ravagii în România! 

Medicul veterinar Alexandru Supeanu, responsabil din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în proiectul de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), a explicat că „singura veste bună în ceea ce priveşte pesta porcină africană este că nu se transmite la om”.

„Dacă ne referim la gravitatea virusului, rata de mortalitate este 98-99%. Din punct de vedere economic este un dezastru, nu există vaccin, nu există tratament eficient, este un virus foarte rezistent în mediu, îl iei pe haine, pe talpa pantofului şi-l duci mai departe. Trăieşte chiar şi în alimentele care nu sunt preparate termic. Dacă afumi carne infestată cu virus, nu omori virusul. Ajungi să consumi acea carne şi ce rămâne dai porcului, acesta se va îmbolnăvi”, a explicat medicul.

Pagube de 1 miliard de euro

Alexandru Supeanu a explicat că, atunci când apare un focar, de regulă, sunt sacrificaţi toţi porcii ca „măsură preventivă”.

„Dacă la o fermă de porci apare un caz, se omoară toţi porcii, ca măsură preventivă. Dacă halele unde sunt ţinuţi porcii sunt la o anumită distanţă, dacă sunt respectate toate normele de bio-securitate, e posibil să se facă o depopulare parţială.

S-a încercat asta la nivel european şi internaţional, dar fără succes”, explică specialistul.

Citeste si: Carantină totală începând de luni seara: „Dacă nu impunem un lockdown acum...” Situație disperată în New Delhi!

Medicul a mai adăugat că din 2017, de când a apărut primul caz de pestă porcină în România, pagubele produse sunt de circa 1 miliard de euro.

„Sunt cifre neoficiale.

Oficial putem calcula despăgubirile plătite proprietarilor, dar am avea un rezultat subevaluat. Dacă nu ai un sistem de incinerare, trebuie îngropaţi în pământ. Gândiți-vă ce înseamnă să îngropi 30.000 de porci dintr-o fermă. E nevoie de mai multe straturi, unele impermeabile pentru a se evita contaminarea pânzei freatice”, completează medicul veterinar.

Care este, de fapt, adevărata problemă?

Totuși, acesta punctează că există și o evoluție pozitivă, deoarece poate fi observată o scădere a numărului de cazuri.

„Se poate observa o scădere a numărului de cazuri, de la foarte foarte rău, până la rău spre aşa şi aşa”, a explicat specialistul, înainte de a puncta că problema principală a fost că întreaga pandemie a fost pusă pe umerii medicilor veterinari.

„Este greşit, foarte greşit. Dovada este şi estimările neoficiale conform cărora s-au înregistrat pagube materiale de peste un miliard de euro. Repet, nu este o cifră cuantificată matematic oficial”, spune Supeanu.

Citeste si: Restricții de Paște 2021. Ce reguli trebuie să respecte românii în noaptea de Înviere

De asemenea, acesta a efectuat și o comparație cu pandemia cauzată de noul coronavirus potivit Capital.

„Cum era dacă erau lăsate doar autorităţile medicale să facă faţă pandemiei? E nevoie şi la pesta porcină de un efort din partea mai multor autorităţi. Noi ca medici veterinari de exemplu nu avem voie să intrăm în gospodăriile oamenilor fără acceptul acestora.

S-a demarat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că pesta va fi gestionată de un comitet format ANSVSA, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi MAI. Astfel unele dintre responsabilităţi urmează a fi transferate şi sunt sigur că gestionarea pestei porcine va fi mult mai eficientă. O altă problemă este reticenţa oamenilor de a respecta regulile”, explică medicul veterinar.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Care sunt vaccinurile obligatorii din România, fără de care copiii nu pot merge la școală

COVID-19 face prăpăd în India: nou record de infectări şi de decese

Ce job modest are acum Sebastian Chitoșcă de la Survivor Romania, dupa ce a fost fotbalist de Liga 1. Unde lucrează si sotia sa?

O noua tulpină de coronavirus a ajuns în Europa! Cât de periculoasă este de fapt mutația COVID din India?

Anunțul momentului despre ridicarea restricțiilor! Când va reveni România la normalitate?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies