"Vinovatii sa plateasca!" Este revendicarea zecilor de protestatari raniti in ciocnirile violente cu jandarmii din timpul protestului de vineri din Piata Victoriei, care au depus deja plangeri penale! Iata ce raspunsuri a dat purtatorul de cuvant al Janda

Vineri aproximativ 100.000 de persoane au protestat in Piata Victoriei impotriva Guvernului Romaniei.

Protestul s-a incheiat violent, multimea fiind dispersata de jandarmi, care au folosit forta fizica, gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Ciocnirile violente s-au soldat cu circa 440 de raniti, multi dintre ei ajungand la spital pentru a primi ingrijiri medicale. Pe retelele de socializare circula o serie de poze sau filmulete in care se observa cum jandarmii agreseaza aparent fara motiv mai multi protestari pasnici.

Seara trecuta, in cadrul stirilor Kanal D, prezentate de Christian Sabbagh, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, a incercat sa lamureasca lucrurile si sa expuna ceea ce s-a intamplat in noaptea fatidica.


In cursul zilei de astazi Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei, a venit cu prima reactie oficiala a institutiei in legatura cu aceste imagini.
"Daca jandarmii au fost atat de violenti, cum se face ca 35 de colegi avand completul individual de protectie au ajuns la spital cu rani serioase? Au fost desprinse borduri, au fost desprinse alte obiecte de mobilier stradal si am ales un dispozitiv preponderent defensiv pana in momentul in care, dupa ora 16:00, primul grup compact a incercat sa intre in curtea Guvernului, iar una dintre atributiile noastre este de aparare a institutiilor fundamentale ale statului roman!", a spus Marius Militaru.

Intrebat cum explica interventia brutala a jandarmilor de care au fost acuzati de multi dintre protestarii care s-au aflat in acea noapte la manifestatie, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane a replicat faptul ca jandarmii au actionat etapizat, conform normelor.
"Jandarmeria Romana a avut o interventie etapizata, controlata si daca si daca nu a fost un exces de violenta este si datorita interventiei moderate si rationale! Repet, riscurile de a intra in multime si de a extrage niste huligani erau foarte mari pentru ceilalti! S-au folost semnale acustice sonore, somatii pentru ca oamenii sa paraseasca zona!", a adaugat Marius Militaru.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate