Viața la o sută de ani! În cătunele răsfirate din Munții Apuseni există oameni pe care Dumnezeu i-a uitat în Raiul Lui, care au împlinit venerabila vârstă de o sută de ani!

Author: Ana Filip
Actualizat: 11 apr 2023, 16:04
Foto(5)

I-a uitat Dumnezeu în Raiul lumii! Să fii sănătos și să te bucuri de o viață cât mai lungă, e trendul societății în care trăim azi. Departe de lumea noastră, însă, în cătunele răsfirate prin munți, există oameni care au prins suta de ani și sunt o adevărată lecție de viață pentru noi toți.

Într-o zi de primăvară timidă, echipa emisiunii Asta-i România a ajuns pe Valea Arieșului, mai precis în comuna Albac, din județul Albă. În urmă au lăsat viitorul iar în față i-a așteptat trecutul, un colț de lume din alte vremuri, în care încă mai pâlpâie viață. Unde încă mai găsești oameni cu chipuri desprinse parcă din icoane, dornici să ne vadă, dornici să ne spună și să ne arate universul lor, înainte să se prăpădească odată cu ei.

Viața la o sută de ani! În cătunele răsfirate din Munții Apuseni există oameni pe care Dumnezeu i-a uitat în Raiul Lui

La capătul cărărilor de munte, echipa Asta-i România a descoperit un cătun lipit de cer, este satul nemuritorilor, așa cum îl știu localnicii. Aici oamenii prin veacul și ai zice că Dumnezeu nu a mai avut răbdare până că sufletele lor să se ridice la El și i-a răsplătit mai devreme cu dreptul la veșnicie și la un „Răi lumesc”.

Într-o cămăruță tapetată cu multe carpete și icoane, trăiesc împreună fiul și mama. El are aproape 70 de ani, iar ea 99 de ani. Nana Viorica, așa cum o știe lumea în comună, se numără printre cei mai vârstnici localnici.

Citește și: Românii, la poarta Germaniei către lume! Țara noastră nu prea a avut ce să le ofere! În unele cazuri le-a răpit și ultima fărâmă de speranță! Așa că mulți români și-au luat bagajele și un singur bilet de dus cu destinația Germania

„Trebuie să am grijă că și ea până în momentul de față mă servește la masă, mă spală, curăță casa, face tot ce vrei! Suferă de multe probleme! Are diabet, are cu inima, are probleme multe! Și la vârstă ei încă se descurcă! Dacă ajungem și noi tot pe urmele ei, atunci mulțumim la Dumnezeu, că ne-o ținut și ne-o dat viață multă!”, a spus Gheorghe Todea, fiul bătrânei.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Nana Viorica a mărturisit că nu a avut deloc o viață ușoară, ci s-a chinui mult pentru a supraviețui, deoarece în copilărie a rămas orfană de timpuriu și a fost nevoită să se descurce singură, muncind mult. La vârstă majoratului a plecat să își încerce norocul la oraș, unde a lucrat câțiva ani că servitoare prin casele unor oameni bogați, iar apoi s-a văzut nevoită să revină în satul natal, acolo unde l-a cunoscut pe bărbatul care avea să îi devină soț. Au devenit părinții a șase copiii, dintre care unul a decedat.

Paștele va fi doar pentru cei bogați! Anul acesta românii vor avea parte de cea mai săracă și cea mai scumpă masă de Paști

De mulți ani bătrâna a rămas văduvă și a întreținut cu greu familia. În prezent bătrâna îl are ca sprijin permanent pe fiul ei, Gheorghe, care a ales să ii rămână alături la bătrânețe. Nana Viorica a povestit că are șase nepoți pe care i-a cunoscut însă o vizitează rar pentru că sunt plecați departe, însă are chiar și 2 strănepoți, pe care nu i-a văzut încă.

Citește și: Paștele va fi doar pentru cei bogați! Anul acesta românii vor avea parte de cea mai săracă și cea mai scumpă masă de Paști