VESTI PROASTE pentru pacienti. Guvernul a introdus COPLATA pentru spitalizare

Incepand cu luna aprilie 2013, pacientii care se vor intra in spitalele apartinand Ministerului Sanatatii vor plati o suma modica reprezentand coplata serviciilor medicale.

Suma pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta, va fi cuprinsa intre 5 si 10 lei si se va plati la externare. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru Mediafax, ca s-a aprobat HG privind coplata, pacientii vor da intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii

Nicolaescu a precizat ca in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca forma finala a Contractului cadru pastreaza plata medicului de familie la 50% per serviciu si 50% per capita, si nu 70% per capita si 30% per serviciu, cum a fost prevazut in prima forma a proiectului. Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital.

Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului. Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

La acel moment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei si maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate