Vești bune pentru români! Minivacanța de Sf. Andrei și 1 decembrie va fi prelungită. Vor fi cinci zile libere la rând

,
zile libere

Minivacanță de Sf. Andrei și 1 Decembrie pentru angajații români.

[Sursa foto: PixaBay]

Ministerul Muncii vrea ca luni, 29 noiembrie, să fie zi liberă pentru români. Cine va beneficia de minivacanța de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.


In articol:

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a inițiat un Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie nelucrătoare.

zile libere

Cine beneficiază de minivacanţa prelungită de Sf. Andrei şi 1 Decembrie

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce program vor avea marile magazine de Sfântul Andrei şi pe 1 decembrie

Minivacanță de Sf. Andrei și 1 Decembrie pentru angajații români 

Pe 30 noiembrie este Sfântul Andrei, iar pe 1 Decembrie este Ziua Națională a României. Astfel, cele două zile sunt libere stabilite prin Codul Muncii. Cele două zile vor fi marți și miercuri, iar dacă și 29 noiembrie va fi zi liberă, românii vor beneficia de o mini-vacanță de 5 zile.

Citeste si: Lista relaxărilor anunțate de CNSU! Cum se va organiza parada de 1 decembrie -Document

În acest context, Guvernul se pregătește să acorde și ziua de 29 noiembrie ca zi liberă prin lege, mai ales că românii sărbătoresc în fiecare an zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională) și sunt sărbători legale și, prin urmare, nelucrătoare. 

Așadar, românii ar putea sta acasă de vineri, 26 noiembrie până miercuri, 1 decembrie. 

 

Nu toți angajații vor fi liberi de Sf. Andrei și 1 Decembrie

Chiar dacă unii români vor avea parte de câteva zile libere, vor exista și angajați care nu vor beneficia de aceste zilele libere atunci când au liber ceilalți bugetari, ci doar ulterior, prin compensare.

Vorbim despre salariații care lucrează în unități sanitare, unități de alimentație publică şi locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Citeste si: Vești bune pentru angajații români! E posibil să avem o minivacanță de cinci zile la finalul lunii noiembrie

Codul Muncii prevede că angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească libere în următoarele 30 de zile.

Însă, în cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Mai mult, angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Ultimele zile libere din 2021 vor fi pe 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun), care în acest an vor fi  sâmbătă şi duminică.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Pedofil filmat în Oradea, în timp ce molestează o fetiţă. Unde l-au prins poliţiştii VIDEO

Noul guvern Ciucă va decide dacă ziua de luni, 29 noiembrie 2021, va fi zi liberă. Hotărâre definitivă după învestirea Guvernului

Ionuţ Băluţă a câştigat centura WBC International la categoria supercocoş

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Câte zile libere vor avea românii de Sf. Andrei și 1 Decembrie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies