Veste proasta pentru romani! Preturile au crescut din nou. Romania are cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana

,

Prețurile au crescut mai mult decât anticipase Banca Națională. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% în luna decembrie, de la 3,8% în noiembrie.


In articol:

România are, de doi ani, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de INS marți.

Cele mai mari creșteri din luna decembrie au fost la carne de porc, cartofi, ouă, tutun, potrivit datelor publicate marți de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% în luna decembrie, de la 3,8% în noiembrie. Alimentele s-au scumpit cu 5,08%, iar mărfurile nealimentare cu 3,31%. Preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,16%.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR anunța că în acest an creșterile de prețuri nu vor mai fi atât de mari ca anul trecut. Mugur Isărescu spunea că reducerea accizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2020 va scădea inflația cu aproape o treime de punct procentual. Condiția este să nu crească prețurile pentru petrol, din cauza conflictului din Orientul Mijlociu.

Preţurile de consum în luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2019- decembrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2018- decembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%", precizează INS, potrivit realitatea.net.

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2019 şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru sfârşitul acestui an, a anunţat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează, în Prognoza de toamnă 2019 publicată pe 27 noiembrie, că procesul de dezinflaţie va continua pe fondul epuizării excesului de cerere de consum, iar inflaţia medie anuală va ajunge la 2,6% în anul 2023, de la 3,8% în 2019.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus estimările privind preţurile de consum în România în acest an, până la o creştere medie anuală de 4,2%, faţă de un avans de 3,3% preconizat în primăvară, în timp ce în 2020 preţurile ar urma să urce cu 3,3%, faţă de o majorare de 3% cât estima în primăvară.

Sursa: realitatea.net

Citeste si: Vesti proaste pentru toti romanii: cursul valutar ne va afecta pe toti. Cat va fi rata inflatiei in 2020

Citeste si: Veste uriasa pentru soferi! Parlamentul a decis eliminarea supraaccizei la carburanti

Citeste si: Eurostat: Inflatia in Romania este DE TREI ORI MAI MARE decat media europeana

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Hasan, intre viata si moarte! Afla ce mare pericol il pandeste pe tanar si ce deznodamant va avea povestea eroinei Gulperi, ASTAZI, in ultimul episod, difuzat de la ora 20:00,...

Video - Europarlamentarul PSD Victor Negrescu acuză guvernele europene de centru-dreapta că sunt ostile României în dosarul Schengen

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Dragnea nevinovat! Declaratia in fata instantei supreme: "Sunt complet nevinovat, stau de 8 luni nevinovat în Penitenciar". Ce a spus Liviu Dragnea in fata judecatorilor

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies