Veste importantă pentru români! Centralele de apartament vor fi interzise. Iată ce trebuie să știe toată lumea

,
Lovitura pentru romani
Centralele termice interzise in Romania

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor deveni interzise în România. Ce vor trebui să facă românii pentru a le putea instala în continuare.


In articol:

Reprezentanții acestei asociații au declarat că proiectele de instalații de gaze pentru astfel de modele de centrale nu vor mai fi avizate în România.

Momente dificile pentru românii cu centrale de apartament cu evacuare individuală

Vin vremuri grele pentru proprietarii de apartamente care doresc să-ți monteze centrale termice pentru a-și încălzi locuința. Asociația Energia Inteligentă a anunțat că proiectele de instalații de gaze care alimentează centrale termice cu coșuri individuale, în apartamente, vor fi interzise.

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1.

”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Centralele de apartament vor fi interzise în România

Autoritățile vin și cu o veste bună pentru cei care vor să instaleze în continuare centrale termice în apartamente trebuie să țină cont de următoarele lucruri. Va deveni obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate. 

De asemenea, este important de precizat că astfel de constrcuții sunt supuse autorizării și proiectării construcțiilor. Costurile lor ar putea ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro pentru un bloc cu 10 etaje.

Cea mai bună soluție pentru locatarii din blocurile din București și din alte județe din țară care se lovesc de problema montării centralelor termice cu coșuri individuale.

Citeste si: Centralele termice individuale vor fi interzise în apartamente! Cum ar putea fi montate în continuare

Costurile pentru încălzirea locuințelor va fi mai mult mai mari

Această schimbare nu este deloc avantajoasă pentru locuitorii din marile orașe care se confruntă cu probleme la sistemul de încălzire centralizată. Astfel, dacă și-ar dori debranșarea pentru a-și monta centrală individuală se vor lovi de o nouă problemă, destul de costisitoare. 

Un alt act normativ, Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin. 2:

”În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”

Așadar, centralele termice vor fi interzise dacă nu se vor respecta normele cu privire la coșurile de evacuare individuale.

Citeste si: Cât costă, de fapt, să închiriezi un apartament în Constanța pe perioada verii

 

Citește-ne pe
Citește și:

Centralele termice individuale vor fi interzise în apartamente! Cum ar putea fi montate în continuare

Loteria de vaccinare: Cine a câștigat marele premiu de 100.000 de lei

BOMBĂ! S-a aflat cine este milionarul cu care a fost căsătorită Oana Cuzino? Are 70 de ani, dar arată de 45. Doar ceasurile lui costă 3 milioane de euro

Până când puteți semna noile contracte la energie! Surpriză: facturile cresc de acum!

Ce e obligatoriu să faci dacă ai centrală termică. Avertismentul celor de la ISU

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies