Centralele termice individuale vor fi interzise în apartamente! Cum ar putea fi montate în continuare

,
calorifer
Centralele individuale vor fi interzise in apartamente

Centralele termice cu coșuri individuale nu vor mai fi avizate, potrivit unui anunț al Asociaţiei Energia Inteligentă.


In articol:

Asociaţia Energia Inteligentă a anunțat că instalaţiile de gaze care alimentează centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate și prin urmare nu vor mai putea fi montate.

Vor exista, însă o serie de condiții speciale care vor permite centralele individuale de apartament. 

Condiții speciale pentru montarea centralelor de apartament

Asociaţiei Energia Inteligentă intenționează să impună utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate. Astfel, se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament.

Ordinulul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, prevede:  ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului.”

Completări vin și prin Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, care stabileste la art 32, alin 2: „În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiții: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului

imobilului.”

Citeste si: Cum funcționează, de fapt, centralele termice în condensare

Costuri de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro
incalzire
Probleme la instalarea centralelor, pentru romanii care locuiesc la bloc
 

Astfel de coșuri sunt supuse autorizării și proiectării construcților. Astfel, costurile realizării lor ar putea ajunge la sume considerabile, de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (la un bloc cu 10 etaje cu mai multe scări).

Citeste si: Ce e obligatoriu să faci dacă ai centrală termică. Avertismentul celor de la ISU

Soluția prezentată locatarilor din blocurile din București, Constanța, Timișoara etc. nu este, astfel, fezabilă, deoaarece apare imposibilitatea legală de a mai monta centrale cu coșuri individuale în apartamente.

Citeste si: Încălzește-te eficient cu peleti din rumeguș

 

Citește-ne pe
Citește și:

Vești proaste pentru români! Decizia se aplică de la 1 ianuarie!

Şefa Comisiei Europene, după umilința din Turcia: I-a transmis preşedintelui Consiliului că nu va permite ca o astfel de situaţie să se mai repete

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

Cum funcționează, de fapt, centralele termice în condensare

Ce e obligatoriu să faci dacă ai centrală termică. Avertismentul celor de la ISU

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies