Cum funcționează, de fapt, centralele termice în condensare

,
centralele termice
De ce sunt mai bune centralele termice în condensare[Sursa foto: unsplash.com]

Centralele termice în condensare au început să fie din ce în ce mai folosite în casele românilor și nu numai. Acestea înlocuiesc cu succes modelele clasice de centrale cu gaz. Noi vă spunem cum funcționează noile centrale.


In articol:

Dacă aveți deja o centrală în casa dumneavoastră, dar v-ați gândit să o schimbați, trebuie să știți că pe piață veți găsi disponibile centralele termice în condensare. Acestea folosesc mai puțină energie pentru a încălzi o casă, spre deosebire de modelele clasice de centrale cu gaz. 

De ce sunt mai bune centralele termice în condensare

Din dorința de a face cât mai multă economie a energiei, producătorii au scos de ceva timp pe piață centralele termice în condensare. Diferența dintre acestea și centralele vechi cu gaz este că cele în condensare transformă vaporii de apă în lichid și astfel eficiența energetică este mult mai ridicată. 

Centralele clasice ardeau gazele la o temperatură de peste 110 grade Celsius, iar vaporii de apă, care se formau prin combinarea hidrogenului din aer cu oxigenul, erau eliminați în atmosferă. În schimb, centralele în condensare nu evacuează vaporii de apă, ci îi condensează. 

Căldura astfel obținută se duce înapoi în sistemul de încălzire. Cu ajutorul schimbătorului de căldură, gazele sunt arse la o temperatură mult mai mică, circa 60 de grade Celsius. Astfel, se pierde mai puțină căldură, spre deosebire de centralele clasice cu gaz. 

Noile centrale au un randament energetic de 95%, poate chiar mai ridicat, față de cel mult 84% cât aveau centralele convenționale.

Bineînțeles că, cu cât locuința este mai bine izolată termic, cu atât și căldura se menține mai mult timp. 

Ce dezavantaje apar la centralele termice în condensare

Ca de fiecare dată, niciun lucru nu are numai avantaje. Este și cazul centralelor termice în condensare. Principalul dezavantaj al acestora este că nu fac față prea bine dacă sunt folosite în locuințele mai mici, cum ar fi o garsonieră sau un apartament cu două camere. 

Explicația este simplă: pentru a se răci așa cum trebuie, apa are nevoie de mai mult spațiu ca să poată circula. Dacă nu este îndeplinită această cerință, apa nu este suficient de rece, iar condensul nu mai e eficient. Drept urmare, nu se mai produce suficientă căldură

Țineți cont și de faptul că apa trebuie evacuată. Aceasta are un conținut acid, așadar nu aveți cum să o colectați într-un recipient, ci aveți nevoie de o scurgere la canalizare.

În cazul blocurilor mai vechi, unde țevile de scurgere sunt destul de erodate, veți avea nevoie de un neutralizator de condens. 

Cu toate aceste dezavantaje, centralele termice în condensare sunt totuși mult mai indicate, în condițiile în care cantitatea de dioxid de carbon emisă este mult mai redusă. Uniunea Europeană a impus încă din anul 2015 folosirea acestor centrale. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Bilanț coronavirus 26 octombrie 2021: Număr uriaș de decese! Câte cazuri noi sunt

E doar o chestiune de timp: Orice bancă sau comerciant din rețeaua Mastercard va putea oferi servicii cu criptomonede

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

CNSU a anunțat noile excepții de la certificatul verde. Raed Arafat a spus cum se va intra la mall şi în instituţiile publice

Loteria vaccinării 24 octombrie 2021: Cine sunt câștigătorii celei de a patra extrageri! Numărul care îi aduce 100.000 de lei unui român

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies