Veste bună pentru lucrătorii din Italia! Menajerele, bonele și asistentele familiale pot beneficia de pensie, doar cu 5 ani de contribuții plătite

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Lucrătorii din Italia pot beneficia de pensie, doar cu 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Ce condiții trebuie îndeplinite?

Anumite categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic, precum menajerele, bonele și asistentele familiale pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Iată ce condiții sunt obligatorii pentru acordarea indemnizației!

Lucrătorii din Italia pot beneficia de pensie, doar cu 5 ani de contribuții plătite

Mai multe categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic, precum menajerele, bonele și asistentele familiale pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de

asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, notează La legge per tutti.

De asemenea, pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Astfel, această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani.

O altă condiție obligatorie spune că pensia poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare. Așadar, pentru a se pensiona cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Pensionari privilegiați: Cine poate primi un bonus anual de până la 1.000 de lei! Află condiția esențială!

Ce trebuie să știe cetățenii români care lucrează peste hotare

Cetățenii români care lucrează peste hotare vor primi pensie de la statul respectiv atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat. Printre condițiile generale se numără vârsta și vechimea, iar perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România. De asemenea, în cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în altă țară o perioadă mai lungă de timp, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță.

De precizat este faptul că principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în țara respectivă cu un contract de muncă întocmit.

Totodată, în cazul în care o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo

nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat. În prezent, cetățenii români pot depune dosarul de pensionare în statele în care au lucrat, inclusiv cu documentele din România pentru perioada în care au lucrat și în țară.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!