Vedetele Stirilor Kanal D se implica in campania "Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!" VIDEO

Author: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 04:49

Sambata, 15 septembrie, Stirile Kanal D si Asociatia Invingem Autismul au lansat campania „Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!”. Astfel, telespectatorii Kanal D pot sprijini copiii afectati de autism prin donatii de 2 Euro la numarul de sms 8842 (valabil in retelele Cosmote, Orange si Vodafone).

Incidenta copiilor cu autism este din ce in ce mai alarmanta. Conform statisticilor internationale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea si integrarea senzoriala a individului.

Fara interventie, riscul este ca acea persoana sa ramana izolata toata viata si dependenta de sprijinul altei persoane.

Campania „Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!” are o importanta componenta de determinare a autoritatilor sa
sustina serviciilor dedicate copiilor cu autism.

Totodata, campania doreste sa sensibilizeze publicul larg pentru depasirea prejudecatilor care sunt bariere reale in integrarea scolara si sociala a persoanelor cu autism.

Vedetele Stirilor Kanal D, Christian Sabbagh, Simona Patruleasa, Silvia Ionita, Raluca Lazarut si Bianca Ionita, se vor implica personal in aceasta campanie si va vor tine la curent permanent cu materiale emotionante si documentate despre provocarile zilnice prin care trec familiile care au
copii cu autism si organizatiile neguvernamentale care sunt nevoite sa se autosustina pentru a oferi servicii pentru persoanele afectate de aceasta tulburare.

„Nu putem sta nepasatori cand stim ca acesti copii au o sansa si ca aceasta se poate pierde daca nu actionam cat mai repede. Sunt tata si pot sa imi imaginez prin ce trec acei parinti care isi vad micutii intr-un fel de prizonierat permanent. Se poate face ceva astfel incat acesti
copii sa se integreze, sa mearga la scoala, sa se joace cu cei de-o seama cu ei, sa aiba o viata implinita si sa devina independenti mai tarziu, ca adulti. Impreuna ii putem ajuta pe acesti copii sa se integreze atat la scoala, cat si in societate, de asemenea, ii putem sprijini pe cei care deja depun eforturi uriase pentru a-i salva pe acesti micuti de la izolarea in care se afla”, a declarat Christian Sabbagh.   


Copiii cu autism invata mult mai greu decat ceilalti, care au o dezvoltare tipica, iar interventia, deci educatia lor, trebuie sa fie intensiva. Toate aceste servicii se fac cu rabdare si de catre oameni specializati, dupa un plan amanuntit, cu pasi mici si masurabili.

Dar, daca acum 20 de ani se considera ca autismul este o boala incurabila, acum interventiile functioneaza si din ce in ce mai multi copii cu autism au sansa la o viata independenta.

“Integrarea in scoala este necesara si posibila, dar acest lucru presupune activitati suplimentare de pregatire, cu personal specializat in interventii specifice pentru copiii cu autism, care pot costa si peste 1.000 euro pe luna. Totodata, este absolut necesara informarea si formarea cadrelor didactice, care sunt inca nepregatite sa primeasca elevi cu autism in clasele lor, dar si schimbarea mentalitatii parintilor celorlalti copii”, a declarat Andreea Sorescu, directorul executiv al Asociatiei Invingem Autismul.

“Dincolo de terapia care poate da rezultate spectaculoase, copiii cu autism trebuie sa mearga la scoala, alaturi de cei de o varsta cu ei. Pentru asta este nevoie de multa rabdare, de intelegerea si de sustinerea adultilor. Autismul nu este o boala, acesti copii sunt minunati, au extraordinar de multe de oferit, sunt foarte inteligenti si au capacitatea sa devina persoane independente. Trebuie doar sa le fim alaturi si sa le dam o sansa! Haideti sa spargem impreuna zidul indiferentei! Printr-un sms la 8842, fiecare dintre noi poate ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala”, a declarat Simona Patruleasa.

Principalele activitati ale campaniei Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala! sunt:

- Reportaje si dezbateri in cadrul Stirilor Kanal D si a emisiunilor “Draga mea Prietena” si “Drept la tinta” de la Kanal D

- Organizarea in fiecare sambata (22 septembrie – 13 octombrie), la Vitantis Shopping Center, a unor ateliere de joaca intre copii cu autism si copii cu dezvoltare tipica, cu participarea vedetelor Kanal D si in parteneriat cu Jucariada. Pe 22 septembrie, copiii de la centrul invingem Autismul, sprijiniti de terapeutii lor, vor prezenta pentru prima data in public un dans pe care l-au pregatit aproape zinic si care va fi o surpriza inclusiv pentru parintii lor.

- Lansarea in Bucuresti, Cluj si Iasi, in parteneriat cu Editura Frontirea si Librariile Carturesti, a cartii "In zbor barba nu creste". Cartea este un mic jurnal care povesteste cu umor si optimism intamplari adevarate traite de Horia Rizea, un baiat de 13 ani, alaturi de Kiti, sora sa cu autism. Lansarea va fi insotita de o expozitie de fotografie-eseu despre Horia Rizea si familia sa, realizata de fotograful Andrei Pungovschi, si de sesiuni de lectura in scoli din cele 3 orase.

- Promovarea unei petitii online de strangere de semnaturi sustinute de FEDRA- Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist, din care Asociatia invingem Autismul face parte. FEDRA este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor. Petitia online va avea ca scop sensibilizarea autoritatilor statului de a sprijini inclusiv financiar terapiile pentru persoanele cu autism.

Fondurile stranse in urma campaniei stirilor Kanal D si invingem Autismul vor ajuta la pregatirea  specializata pentru scoala a copiilor care beneficiaza de serviciile Centrului invingem Autismul  si la formarea a 100 de cadre didactice din tara din gradinite si scoli de masa in metode de predare pentru copiii cu autism.

Partenerii campaniei:

Vitantis Shopping Center, Europa FM, Itsy Bitsy, Spectacular, Cocor Channel, Libertatea, Editura Frontiera, Librariile Carturesti (Bucuresti, Cluj, Iasi), Accor, Jucariada, Iulius Mall Cluj, Godmother, Centrul de dezvoltare personala Body Mind Spirit, The Workshop.

Doneaza 2 Euro la sms 8422 si ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”