Va ninge sau nu de Craciun? Meteorologii au facut anuntul

Care este prognoza meteor pentru intervalul 17-30 decembrie 2018, potrivit ANM.

Vremea va fi mai rece decat in mod normal in urmatoarele zile, in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile vor creste insa incepand cu data de 21 decembrie, astfel ca de Craciun, vremea va fi apropiata sau chiar usor mai calda decat de normalul perioadei, in anumite zone. 

 

In zilele urmatoare, temperaturile se vor situa sub normalul perioadei in toate regiunile. Totusi, cel mai frig va fi miercuri, cand maximele se vor incadra intre minus 8 grade in nord-estul extrem si cel mult 3 grade Celsius in zonele deluroase. Si atmosfera se va mentine inchisa, dar ninsorile vor pierde tot mai mult teren si chiar vor inceta complet la mijlocul saptamanii.

 

Ninsorile vor continua si la munte, insa vor slabi in intensitate. Vantul va sufla cu putere pe crestele Carpatilor Meridionali si de Curbura, unde va fi viscol. Spre mijlocul saptamanii, fulgii de zapada vor aparea tot mai rar, iar maximele se vor situa sub pragul inghet in toate masivele. Noptile vor veni cu ger in special pe creste si in depresiuni. Atentie, la altitudini mari si pe pantele cu inclinare se va mentine riscul de avalansa.

 

  • Banat

In primele patru zile vremea va fi mai rece decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime in jurul a 0 grade si a minimelor de -3...-5 grade. Apoi, pana in jurul datei de 25 decembrie, se va incalzi treptat, iar valorile termice vor fi apropiate sau usor mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei, astfel ca media maximelor se va situa intre 3 si 6 grade, iar a minimelor intre -3 si 1 grad.

 

In ultimele zile de prognoza vremea va intra intr-un proces de racire, maximele termice se vor apropia, treptat, de o medie de 2 grade, iar minimele vor fi in jur de -3 grade. Temporar vor fi precipitatii aproape in fiecare zi, dar pe arii mai extinse in prima zi si din nou incepand cu data de 20 decembrie.

  • Crisana

Pana in data de 20 decembrie valorile termice vor fi mai scazute decat in mod normal la aceasta data; media maximelor va fi de 0...1 grad, iar a minimelor se va situa in jurul valorii de -4 grade. Intre 21 si 25 decembrie se va incalzi, temperaturile maxime vor ajunge pana la medii de 5...6 grade, iar minimele pana la medii in jurul a 1 grad.

 

Din 26 decembrie trendul general va fi din nou de racire, astfel ca la finalul intervalului de prognoza maximele termice vor avea in medie 2...3 grade, iar minimele -3...-2 grade. Vor fi conditii de precipitatii aproape in fiecare zi, dar pe arii mai extinse vor fi cele din data de 17 decembrie, precum si dupa data de 20 decembrie.

 

  • Transilvania

Pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza valorile termice diurne nu vor avea variatii semnificative, media maximelor situandu-se in jurul valorii de 0 grade. Apoi se va incalzi treptat, cu aproximativ 3...4 grade, pentru ca in ultimele zile de prognoza sa se raceasca din nou, astfel ca la finalul intervalului media maximelor va cobori usor sub 0 grade.

 

Temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar cele mai reci dimineti vor fi in 20 si in 21 decembrie, cand media lor va fi de aproximativ -8 grade. Probabilitatea de precipitatii temporare va fi mai ridicata in prima zi a intervalului de prognoza si din data de 21 decembrie.

  • Maramures

Intre 17 si 22 decembrie si in zilele de 29 si de 30 decembrie vremea va fi mai rece decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime in jurul valorii de 0 grade si a minimelor intre -6 si -2 grade. In restul intervalului se vor inregistra valori termice apropiate de cele normale specifice perioadei sau usor mai ridicate decat acestea, cu o medie a maximelor de pana la 4 grade, iar a minimelor apropiata de 0 grade.

 

Temporar vor fi precipitatii mai ales la inceputul intervalului si dupa data 20 decembrie.

  • Moldova

In perioada 17 – 20 decembrie vremea va deveni rece, cu maxime in medie cuprinse intre -6 si -2 grade si minime, in medie regionala, intre -10 si -4 grade, cu cele mai scazute valori in cursul zilei de 19 decembrie si respectiv in noaptea de 19/20 decembrie. Spre finalul primei saptamani temperatura aerului va creste, iar regimul termic se va apropia de cel normal, maximele se vor situa in medie intre -1 si 1 grad, iar minimele vor tinde spre medii de -4 grade.

 

In cea de a doua saptamana nu vor fi modificari importante in campul valorilor termice, astfel incat vor fi medii ale temperaturilor diurne cuprinse intre 0 si 3 grade si, ale celor nocturne, intre -4 si -2 grade. Precipitatii slabe vor aparea in data de 17 decembrie, dar si in perioada 21 – 30 decembrie, cu caracter local si temporar.

  • Dobrogea

Pana la mijlocul primei saptamani, vremea se va raci, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea de la 4...5 grade, spre -2 grade, iar cea a minimelor de la 1...2 grade, pana in jurul a -6 grade in noaptea de 19/20 decembrie. Dupa data de 20 decembrie valorile termice vor creste si, chiar daca vor mai avea mici fluctuatii, vor caracteriza in general o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu maxime medii cuprinse intre 2 si 6 grade si minime in medie intre -2 si 2 grade.

 

Precipitatii slabe cantitativ se vor semnala in data de 17 decembrie si in perioada 21-22 decembrie, in timp ce in restul intervalului, acestea pot aparea doar trecator si pe arii restranse.

  • Muntenia

In perioada 18 – 20 decembrie vremea va deveni mai rece decat in mod normal, cu temperaturi maxime, in medie regionala, cuprinse intre -2 si 0 grade si minime care vor scadea progresiv de la o medie de -1...0 grade, pana in jurul a -7 grade, in noaptea de 19/20 decembrie.

 

Incepand cu data de 21 decembrie valorile termice diurne vor caracteriza o vreme apropiata sau chiar usor mai calda decat in mod normal, astfel ca maximele se vor situa in medie intre 2 si 5 grade, iar minimele intre -4 si -2 grade. Vor fi precipitatii, posibil moderate cantitativ in data de 17 decembrie, si slabe in 18, 21 si 22 decembrie, dar posibil si dupa data de 26 decembrie.

  • Oltenia

Pana la mijlocul primei saptamani, vremea se va raci usor, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va scadea de la 1...2 grade, spre -2 grade, iar cea a minimelor de la - 2...0 grade, pana in jurul a -6 grade in noptile de 19/20 si 20/21 decembrie.

 

Incepand cu data de 21 decembrie valorile termice vor creste si chiar daca vor mai avea mici fluctuatii vor caracteriza o vreme apropiata sau chiar usor mai calda decat in mod normal, astfel ca maximele se vor situa in medie intre 2 si 4 grade, iar minimele intre -4 si -2 grade. Vor fi precipitatii, moderate cantitativ in data de 17 decembrie, si slabe in 18, 21 si 22 decembrie, dar posibil si dupa data de 25 decembrie.

  • La munte

In cea mai mare parte a intervalului regimul termic diurn va fi mai scazut decat cel normal si va fi caracterizat de medii ale temperaturilor maxime intre -3 si 0 grade. Cele mai ridicate valori vor fi in zilele de 20, 24, 25 si 26 decembrie.

 

In schimb, valorile termice nocturne vor fi strict negative si se vor situa in medie intre -8 si -6 grade, posibil mai ridicate pana in jurul a - 4 grade in noptile de 25, 26 si 27 decembrie. Precipitatii slabe cantitativ vor aparea in zilele de 17 si 18 decembrie, dar cu caracter local si temporar si in perioada 21 – 30 decembrie, potrivit meteorologilor ANM.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate