UPDATE! Ministrul Sănătații anunță noile restricții, după apariția Omicron în România: ”Luăm măsuri temporare până ne lămurim ce e cu această tulpină”

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 05 dec 2021, 16:25

Ministrul Sănătații anunță noile restricții, după apariția Omicron în România: ”Luăm măsuri temporare până ne lămurim ce e cu această tulpină”

Sursa: Facebook Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a anunțat duminică, 5 decembrie, că ar putea fi necesare noi măsuri pentru a stopa răspândirea noii tulpini Omicron, după ce primele cazuri au fost confirmate în România.

Primele două cazuri cu Omicron au fost confirmate în România. Este

vorba despre o femeie de 48 de ani din Brașov și despre un bărbat de 59 de ani din Vaslui. Aceștia au fost repatriați din Africa de Sud pe 30 noiembrie. Astfel, autoritățile se gândesc să impună noi măsuri temporare pentru a opri răspândirea noii tulpini.

Update! Noile măsuri impuse pentru a evita răspândirea noii tulpini Omicron în România

În urma ședinței care a avut loc în urmă cu câteva momente, premierul Nicolae Ciucă a anunțat noile măsuri pentru a limita răspândirea noii tulpini Omicron în România.

Românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta testul RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate vor intra în carantină pentru 10 zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor trebui să prezinte în continuare certificatul verde, care să ateste că persoana respectivă este vaccinată, a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înainte.

Ministrul Sănătații anunță noile restricții, după apariția Omicron în România: ”Luăm măsuri temporare până ne lămurim ce e cu această tulpină”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică după discuțiile avute cu premierul Nicolae Ciucă și Raed Arafat, că se ia în calcul impunerea unor măsuri temporare pentru a limita răspândirea tulpinii Omicron în România.

”Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem-, dar să limităm posibilitatea ca

această tulpină să se răspândească rapid în România.

E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după

boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila, după discuţiile cu premierul Ciucă şi Raed Arafat.

Potrivit ultimelor informații oferite de noul ministru al Sănătății, cele două persoane infectate cu noua tulpină Omicron au simptome minore. Acesta a mai precizat că este optimist în ceea ce privește evoluția stării de sănătate a celor doi.

”Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a adăugat Rafila.

Citeste si: Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România. Este vorba despre o femeie din Brașov și un bărbat din Vaslui

Alexandru Rafila, despre măsurile împotriva Omicron

Rafila a mai precizat că, în timpul întâlnirii de la Guvern, vor fi prezentate mai multe șcenarii și vor fi formulate propuneri menite pentru a limita raspândirea tulpinii Omicron în România.

”Vom analiza în context european, avem un raport din partea MAE în ce priveşte diverse măsuri puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european. Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti.

Ce se va întâmpla cu valul șase al pandemiei: „Ne așteptăm la un val la fel de rău sau mai rău decât valurile epidemice precedente”

Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru.

Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a menţionat Rafila.

Citeste si: Bilanț coronavirus duminică, 5 decembrie 2021: Numărul cazurilor noi și al deceselor este în scădere

 


Momente tensionate în Casa iubirii! Larisa și Lorena și-au declarat război! „Îi este rușine să iasă pe stradă cu fața ei nemodificată!” Cele două rivale au lansat acuzații grave și jigniri aprige!