Uniunea Europeană vrea introducerea permisului auto digital. Șoferii vor fi mult mai ușor de identificat

Author: Cristina Mocanu

UE a propus o serie de modificări legate de modernizarea normelor privind permisele de conducere auto și cere introducerea permisului auto digital.

Sursa: https://pixabay.com/

UE a propus o serie de modificări legate de modernizarea normelor privind permisele de conducere auto și cere introducerea permisului auto digital.

Comisia Europeană vrea să introducă o serie de măsuri legate de modernizarea normelor privind permisele de conducere. Șoferii vor fi mai ușor de identificat cu ajutorul noilor permise digitale.

Comisia Europeană cere introducerea permiselor digitale

Introducerea permisului auto digital face parte dintr-o serie de norme care au ca scop modernizarea permisului auto pentru a facilita circulația la nivel transfrontalier. Permisul digital le va oferi autorităților posibilitatea să aibă acces la registrele naționale ale permiselor de conducere.

Citește și: Se schimbă Codul Rutier: Șoferii vor fi obligați să acționeze frâna de mână când parchează pe un drum public. Ce amenzi riscă conducătorii auto?

Totodată, prin introducerea permisului digital, Comisia Europeană dorește ca statele membre UE să comunice mai ușor între ele în ceea ce privește cercetarea infracțiunilor săvârșite de conducătorii auto.

Comisia Europeană vrea să introducă permisul auto digital

Permisul auto digital va putea fi utilizat exact ca permisului clasic. Singura diferență constă în procedura de obținere sau de înlocuire a permisului auto. În ambele cazuri, procesul se va simplifica destul de mult, pentru că toate actele se vor depune online.

Noile documente emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreaga Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a avea permis auto?

Iată care sunt principalele condiții pe care trebuie să le îndepliniți pentru a primi un permis de conducere sau a-l reînnoi pe cel existent:

 

- Șoferii trebuie să aibă o prescripție de cel puțin 0,5 la ochelari sau lentile de contact;

- În cazul în care este diagnosticată o boală a ochilor, șoferul trebuie să își verifice periodic vederea de către un medic;

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”

- Permisul de conducere nu ar trebui să fie eliberat pentru bolile sistemului musculo-scheletic care fac dificilă utilizarea unui vehicul;

- În cazul bolilor cardiovasculare, un medic trebuie să certifice că sunteți apt pentru a conduce vehicule;

- Șoferii care suferă de diabet trebuie să își verifice aptitudinea de a conduce la fiecare zece ani;

- Orice persoană care suferă în mod regulat de hipoglicemie severă nu ar mai trebui să aibă permis de conducere;

- Șoferii care suferă de afecțiuni neurologice au nevoie de un certificat de aptitudine la volan eliberat de un medic (se aplică în special persoanelor cu apnee);

- Șoferii care suferă de epilepsie pot avea sau păstra permisul de conducere numai dacă nu au avut nicio criză timp de un an. Epilepticii au nevoie de controale medicale regulate, cu excepția cazului în care nu au avut nicio criză timp de cinci ani;

Citește și: Modificări aduse Codului Rutier: Permisul de conducere nu va mai putea fi obținut după săvârșirea anumitor tipuri de infracțiuni

- Permisele de conducere nu se eliberează persoanelor care au dizabilități cognitive sau intelectuale grave. Aceasta include schimbările legate de vârstă;

- Permisele de conducere nu se eliberează persoanelor care abuzează în mod regulat de alcool sau droguri.

Comisia Europeană oferă 40 de milioane de Euro României pentru a stopa criza cerealelor

 

Pentru șoferii de peste 70 de ani, unele reguli însă sunt diferite. Ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

Sursă: capital.ro

 


Suzan din serialul Totul pentru familia mea și-a uluit fanii cu o apariție tulburătoare! Renumita actriță Ahu Yağtu părea transformată la nivelul fetei, dând impresia că a recurs recent la o nouă intervenție estetică, dar care a eșuat!