Uniunea Europeană poate sancționa țările ca se impun sancționării Rusiei: „UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 nov 2022, 22:52

Uniunea Europeană poate sancționa țările ca se impun sancționării Rusiei: „UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat”

Sursa: Istock

Uniunea Europeană poate să sancționeze țările care nu sunt de acord cu sancționarea Rusiei, scopul fiind acela de a garanta aplicarea acestora.

Uniunea Europeană are dreptul de a sancționa țările care se opun sancționării Rusiei,

a afirmat președinta cehă a Consiliului Uniunii Europene.

Uniunea Europeană are dreptul de a sancționa țările care se opun sancționării Rusiei

Pentru a se asigura că măsurile vor intra în vigoare și că își vor face treaba, Uniunea Europeană a luat această măsură. Guvernele europene au ales, „în unanimitate”, decizia de a vedea ca pe „o infracțiune” încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, menționează

AFP.

Mai exact, în cazul țărilor care nu sunt de acord cu sancționarea Rusiei, țările și cetățenii acestora sau entitățile vinovate de evitarea sancționării vor putea primi sancțiuni.

„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancțiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune.

Citește și: Jens Stoltenberg, primele declarații după întâlnirea cu Klaus Iohannis ”Ne aflăm în cea mai mare criză de securitate”

Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esențial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el”, a spus Pavel Blazk, ministrul ceh

al Justiției.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Opt pachete de sancțiuni împotriva Rusiei au fost adoptate

Până în momentul de față, Uniunea Europeană a adoptat opt pachete de sancțiuni la adresa Rusiei, cele mai multe fiind legate de oprirea achizițiilor de cărbune și de petrol, pentru ca situația economică a Moscovei să nu îi mai permită să finanțeze armata de pe frontul din Ucraina.

Includerea încălcării măsurilor restrictive  în lista «infracțiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancțiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, mai este menționat în comunicatul președintei cehe.

Mai mult decât atât, se va adopta o legislație care să permită definirea infracțiunilor și a sancțiunilor ce urmează să fie aplicate, în cazul în care sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană nu sunt respectate.

Acest lucru urmează să fie pus în practică, deoarece, în momentul de față, țările membre ale Uniunii Europene au definiții diferite în ceea ce privește încălcarea măsurilor respective.

NATO se grăbește să înarmeze frontierele rusești! Are destule arme?

Citește și: Discuții la nivel înalt despre Rusia și Ucraina, în București. România găzduiește Reuniunea Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO

Așadar, Comisia Europeană va prezenta propunerea până la finele săptămânii în curs, scopul fiind acela de a „acționa rapid”, pentru ca ocolirea sancțiunilor să poată fi contracarată.

În urma cu doar câteva zile, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a cerut Uniunii Europene să adopte pachetul de sancțiuni cu numărul nouă asupra Rusiei.

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.