Un tânăr de 20 de ani din Ialomița, internat la Institutul Matei Balș, este suspect de antrax. Mama lui a murit, iar tatăl prezintă simptome

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 10 iul 2025, 16:14

Un tânăr a fost diagnosticat cu antrax

Sursa: Pexels.com

Miercuri, 9 iulie, un tânăr din Ialomița, în vârstă de 20 de ani, internat la Institutul Matei Balș din București, este suspect de antrax. 

Tânărul din Ialomița diagnosticat miercuri cu antrax s-a prezentat la urgențe în după-amiaza zilei de marți cu o leziune hemoragică cu vezicule.

Cum s-ar fi infectat cu antrax tânărul din Ialomița

Cadrele medicale de la Institutul Matei Balș au remarcat rapid leziunea hemoragică a ialomițeanului și au prelevat imediat probe în vederea unei suspiciuni de antrax. 

Medicii cred că mama pacientului, care a decedat în urmă cu o zi, suferea și ea de antrax.

De asemenea, tatăl său are și el simptome. După ce l-au declarat pe tânăr suspect de antrax, cadrele medicale din București au alertat DSP Ialomița pentru a face controale la toți cei care au intrat în contact cu familia.

După ce a ajuns la spital, tânărul le-a spus doctorilor că bănuiește că, în urmă cu câteva zile, a intrat în contact cu sporii produși de bacteria numită Bacillus anthracis.

Acest lucru s-a întâmplat când a sacrificat o oaie împreună cu părinții lui.

Citește și: Ce este și cum se manifestă antraxul cutanat? Boala de care sunt suspecți trei muncitori din Iași. Cum se răspândește

Prima din familie care a început să se simtă rău a fost mama ialomițeanului. Pe 5 iulie, femeia s-a prezentat a spitalul județean de urgență din Slobozia cu dureri de cap și amețeli.

Din acel moment nu a mai durat mult și a intrat în comă. Ulterior, pacienta a fost transferată la un spital din București, unde a murit în cursul nopții trecute. Și aceasta, fel ca fiul ei, prezenta o leziune cutanată pe corp.

Tatăl tânărului prezintă și el simptome de antrax. În acest sens, medicii au prelevat probe, urmând să confirme sau să infirme diagnosticul.

Citește și: Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?

Citește si: Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”

Ce este antraxul și ce simptome provoacă

Antraxul este o boală infecțioasă acută, care este cauzată de sporii produși de bacteria numită Bacillus, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Antraxul apare cel mai des la animale vertebrate sălbatice și domestice erbivore (bovine, ovine, caprine). Însă, acesta poate fi contractat și de oameni, prin cale cutanată, respiratorie sau digestivă, de la animalele infectate.

Această boală este întâlnit cel mai des în zonele agricole, unde se cresc animale. Antraxul afectează oamenii în cazul unei expuneri profesionale (zootehniști, vânători, crescători de animale, veterinari etc.).

Simptomele antraxului diferă în funcție de modul de transmitere și, de obicei, apar după o perioadă de incubație cuprinsă între 2 și 7 zile.

Citește și: Caz tragic petrecut în Balș: O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etajul 4, sătulă de certurile mamei cu tatăl vitreg

Simptomele antraxului cutanat sunt: debutul unei infecții a pielii cu o leziune ieșită în relief, similară unei mușcături de insectă; în una sau două zile apar vezicule și apoi un ulcer nedureros, cu un diametru de 1-3 cm, care are în centru o zonă necrotică caracteristică.

De asemenea, poate apărea edemul sau țesuturile din jur și ganglionii limfatici din zona adiacentă se pot umfla. 

Dacă se aplică un tratament antimicrobian adecvat și la timp, șansele de deces sunt reduse.