Un fost militar român a fost arestat în Libia. Acesta este angajat al unei companii private de securitate

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 ian 2024, 00:30

Un fost militar român a fost arestat în Libia

Sursa: PixaBay

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că un cetățean român a fost arestat în Libia, dar și că face eforturile necesare pentru eliberarea sa.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că un român, angajat al unei companii de securitate private care asigură protecția personalului misiunii EUBAM, se află în arestul poliției din Libia.

Citește și: Metoda incredibilă pe care a folosit-o o femeie din Rusia pentru a ascunde substanțe interzise. Contrabanda mergea ca uns înainte ca autoritățile să se sesizeze

Un fost militar român a fost arestat în Libia

Un fost militar român a fost arestat în Libia, acesta a fost reținut de securitatea aeroportului din Tripoli, alături de un croat şi o irlandeză. Bărbatul este angajat al unei companii private de securitate din Libia, firmă ce asigură siguranța și protecția personalului unei misiuni din zonele de conflict. În trecut, bărbatul arestat în Libia a mai lucrat la Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale de la Constanţa, ca și scafandru și are pregătire în calitate de parașutist.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambasada României din Libia face toate eforturile necesare pentru a îl elibera pe bărbat.  „Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgenţă măsuri specifice, în cooperare cu instituţiile partenere, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei cetăţeanului român aflat în custodia autorităţilor libiene, de îndată ce situaţia acestuia a fost cunoscută de autorităţile române.

MAE menţionează că, în conformitate cu datele obţinute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) şi al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetăţeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităţilor libiene”, s-a transmis într-un comunicat de presă.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Angajata MApN din Suceava, care a urcat în stare de ebrietate la volan și a lovit o persoană, având o alcoolemie mai mare de trei, a fost arestată

MAE recomandă evitarea călătoriilor în Libia

Reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe au reamintit că există o alertă de călătorie în vigoare pentru Libia, astfel, cetățenii români trebuie să evite orice fel de călătorie în Libia, iar persoanele ce deja se află în

acea zonă, trebuie să părăsească cât mai rapid țara.

”Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată – crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

Din acest punct de vedere, se recomandă să se evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.”, se arată în avertizarea MAE, potrivit fanatik.ro