Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a raportat că seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri și a declanșat o alertă de tsunami pentru regiunile de coastă din sudul insulei Kyushu și insula Shikoku din apropiere.
Cutremur puternic în tsunami. Ce magnitudine a înregistrat
Agenția a emis o avertizare de tsunami, prognozând valuri de până la un metru, însă până la momentul actual nu au fost semnalate pagube majore.
Televiziunea publică japoneză NHK a raportat doar câteva incidente minore, cum ar fi geamurile sparte la aeroportul Miyazaki, aflat în apropierea epicentrului.
„În ziua de 08 August 2024, la ora 10:43:02 (ora locală a României), s-a produs în KYUSHU, JAPAN un cutremur puternic cu magnitudinea mb 6.5, la adâncimea de 35.0 km.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km SE de Honmachi, 47km S de Kumamoto, 72km N de Kokubu-matsuki, 76km NE de Satsumasendai, 77km S de Omuta, 77km N de Miyakonojo, 81km NV de Miyazaki, 84km SE de Isahaya, 88km V de Nobeoka, 91km SE de Nagasaki” transmite și INFP.
În urma cutremurului, operatorii centralelor nucleare din Kyushu și Shikoku au inițiat verificări pentru a identifica posibile daune, dar până acum nu au fost raportate nereguli.
Japonia, situată pe „Inelul de Foc” al Pacificului, o zonă cunoscută pentru activitatea seismică intensă, este frecvent lovită de cutremure. Cel mai recent cutremur major s-a produs la 1 ianuarie în regiunea Noto din centrul-nord al Japoniei, unde s-a înregistrat un număr tragic de peste 240 de morți.
Deși cutremurul de joi nu a provocat pagube semnificative, autoritățile rămân în alertă, având în vedere potențialele replici și riscurile asociate.