Ultimele ore din viața Ceaușeștilor. Aproape de ora 15:00, Nicolae și Elena Ceaușescu erau uciși în curtea garnizoanei din Târgoviște

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 dec 2022, 10:00

Ultimele ore din viața Ceaușeștilor

Sursa: Facebook Istoria României Comuniste. De la Gheorghiu Dej la Nicolae Ceaușescu

Luni, 25 decembrie 1989, a avut loc execuția soților Ceaușescu, iar așa și-au petrecut cei doi ultimele ore din viață.

În urmă cu 33 de ani, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost uciși chiar de regimul comunist pe care aceștia l-au construit.

Citește și: Cum a început Revoluția din 1989. Peste 180 de oameni au fost arestați în acea zi

Cum și-au petrecut Nicolae și Elena Ceaușescu ultimele ore din viață

Nicolae și Elena Ceaușescu au încercat să fugă de această moarte, la data de 22 decembrie 1989, cei doi au fost luați cu elicopterul pentru a fi transportați spre

Târgoviște. Locul în care avea să fie făcută execuția. După escala sa de la vila din Snagov, de care a avut parte puternicul cuplu, elicopterul acestora a decolat, cu destinația Târgoviște, însă Armata le-a comunicat piloților să aterizeze. Așa că elicopterul a aterizat în Boteni, Argeș.

Pentru a continua călătoria către Târgoviște, ofițerii de Securitate au fost nevoiți să oprească mașina unui cetățean, Nicolae Deca, pe care Nicolae Ceaușescu l-a informat că e pe cale să organizeze rezistența împotriva celor ce au vrut să dea lovitura de stat.

O altă problemă le-a apărut în cale, mașina lui Nicolae a prezentat probleme tehnice, iar Nicolae și Elena Ceaușescu au fost nevoiți să oprească alt autoturism, al lui Nicolae Petrișor.

Citește și: Timișoara, 16 decembrie 1989: Ziua în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu!”. Se împlinesc 33 de ani de la Revoluție

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ajunși la Târgoviște, soții Ceaușescu au fost preluat de trei polițiști, iar la nici trei ore, aceștia au fost arestați, până la data de 25 decembrie.

Încă de la prima oră a dimineții, generalul Victor Atanasie Stănculescu avea o treabă foarte importantă, să adune oameni pentru a fi realizată judecata, printer care și avocați și câțiva soldați, cu care va pleca spre Târgoviște. În vechea cetate se aflau soții Ceaușescu, fiind ținuți prizonieri.

Militarii nu au știut că finalul misiunii lor va fi acesta, tot ce știau era că este o misiune ,,specială”.

La începutul orei 13:00, două elicoptere au aterizat în curtea garnizoanei din Târgoviște, celor doi li se face un consult medical, iar la 13:20, a început procesul, iar verdictul este unul șocant. Dan Voinea a declarat că Nicolae și Elena Ceaușescu vor primi pedeapsa aferentă acuzațiilor de genocid, subminare a puterii de stat; infracțiunea de acte de diversiune; infracțiunea de subminare a economiei naționale.

În jurul orei 14:30, cei doi soți au primit sentința, pedeapsa capitală pentru fiecare cap de acuzare. După 20 de minute, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost duși de militari la zidul Corpului de Gardă, în timp ce erau legați la mâini. S-a tras la foc automat, s-au tras 29 de gloanțe din cele 30.

Nu la mult timp după execuția celor doi, televiziunea publică a anunțat moartea dictatorilor.

 

Citește și: 16 decembrie: Ziua în care Timișoara a început să scrie istoria României. Începutul Revoluției din 1989

Sursa: Facebook Istoria României Comuniste. De la Gheorghiu Dej la Nicolae Ceaușescuadevarul.ro

 

Taguri:

Patrick a decis să o cheme pe Teodora în camera roșie, spre surprinderea Alexandrei. Teodora a pornit încrezătoare spre cameră și deloc uimită de alegerea lui Patrick.