Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Crăciun. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 26 decembrie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 sep 2023, 04:00

Tradiții, obiceiuri și superstiții în a doua zi de Crăciun

Sursa: Pexels.com

În a doua zi de Crăciun se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce nu ai voie să faci în a doua zi de Crăciun, dar și de ce lucruri ar trebui să ții cont dacă vrei să îți meargă bine.

Pe 26 decembrie 2022 este a doua zi de Crăciun, o sărbătoare importantă pentru toți credincioșii. Este o zi specială, în care se respectă tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce nu e bine să faci în a doua zi de Crăciun.

Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Crăciun? Lucrurile interzise pe 26 decembrie 

Imediat după Nașterea Domnului, în calendarul creștin ortodox urmează o altă sărbătoarea cu cruce roșie.

Astfel, în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, dar și pe Sfântul Nicodim de la Tismana. În a doua zi de Crăciun sunt unele lucruri pe care credincioșii nu ar trebui să le facă, asta dacă își doresc să țină la distanță energiile negative.

În a doua zi de Crăciun nu se muncește. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, pe 26 decembrie nu se spală rufe, nu se calcă, nu se face curățenie în casă sau în gospodărie, nu se fac reparații sau alte activități care necesită muncă fizică.

Este o zi în care accentul cade pe odihnă și rugăciune, dar și pe timpul petrecut în familie, alături de toți cei dragi. În plus, se spune că dacă într-o casă sunt fete de măritat, iar cei din jurul ei muncesc pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, atunci fata va avea parte de ghinion în dragoste și nu se va mărita prea curând. 

Tot în a doua zi de Crăciun sunt interzise certurile și bârfele.

Se spune că cei care se ceartă în această zi vor avea parte de un an dificil, cu multe neînțelegeri și vor vărsa lacrimi amare. Mai mult, pentru că este perioada din an în care credincioșii sunt sfătuiți să fie mai buni și mai iertători, în a doua zi de Crăciun nu se spun vorbe urâte și nici nu se fac lucruri care să îi rănească pe cei din jur.

Citește și: Acatistul Soborului Maicii Domnului, rugăciunea care se rostește în a doua zi de Crăciun. Aduce liniște și înțelegere în familie

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: 3 filme și documentare despre nașterea lui Iisus Hristos. Sunt numai bune de vizionat în perioada sărbătorilor de iarnă

Tradiții, obiceiuri și superstiții în a doua zi de Crăciun. Ce trebuie să facă tinerii pe 26 decembrie? 

Se spune că a doua zi de Crăciun este la fel de importantă ca prima, motiv pentru care de această sărbătoare se leagă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Se crede că tinerii trebuie să danseze pe data de 26 decembrie și să se bucure, asta pentru a avea parte de noroc și fericire. Tradiția spune că cei care vor dansa cel mai mult vor fi sănătoși în anul ce vine și nu vor avea parte de neplăceri.

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, există o tradiție care spune că finii trebuie să meargă în vizită la nași și să le ducă acestora mai multe daruri. În trecut, finii le duceau nașilor șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc şi șapte cârnați. Pe măsură ce anii au trecut, obiceiurile s-au schimbat și chiar dacă finii nu le mai duc nașilor aceste daruri, se spune că este bine să îi viziteze în această zi de sărbătoare. Tradiția spune că finul trebuie să sărute mâna nașei și să îl îmbrățișeze de trei ori pe naș în timp ce rostește următoarele cuvinte: „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult.”

Având în vedere că sărbătoarea Crăciunului este despre familie, se spune că este bine ca și a doua zi de Crăciun să fie petrecută în compania celor dragi. Astfel, există obiceiul ca cei din familie să se strângă la masă pe 26 decembrie. 

Citește și: Când pică Crăciunul în 2023. Iată când vor sărbători românii Nașterea Domnului anul viitor și de câte zile libere vor beneficia

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!